An de an mergem cu copiii la tot ce inseamna campionate nationale. Incepem din luna februarie cu CN Scolar, continuam in aprilie cu CN Individual pentru Copii si Juniori, in iulie CN pe echipe de Juniori si in octombrie-noiembrie la CN pe Echipe Mixte de Juniori.

Sa vorbim putin despre modul lor de organizare si in special despre “premiere”.

Adevarul este ca niciodata nu putem spune ca exista cu adevarat premii pentru aceste campionate. Cupa si medalia sunt considerate premii, desi sunt absolut obligatorii la astfel de campionate. Ar fi culmea sa nu primeasca macar atata lucru de la un Campionat National. Organizatorul de cele mai multe ori nu vine cu nimic in plus. Nu ar fi de datoria lor sa caute un sponsor pentru acesti copii? Care este motivatia pentru care se organizeaza aceste competitii? 🙂

Da, in ultimii ani datorita discutiilor aprinse despre conditiile si ofertele pentru CN pe echipe de juniori lucrurile s-au schimbat in bine. Anul acesta am avut conditii de cazare  f bune, organizatorii au incercat sa ofere si ceva in plus pe langa cupe si medalii, tragand linie a fost o editie mai reusita. Ne-au demonstrat ca se poate si altfel si nu am putut sa fim decat optimisti si incantati ca in sfarsit lucrurile se schimba in bine. 

 Nu putem spune asta si despre CN pe echipe mixte de juniori 2018.  Aici organizatorii – ACS Elisabeta Polihroniade nu ofera absolut nimic pe langa aceste medalii si acea cupa. Ba chiar mai taie si din premiile care existau pana acum.

La toate campionatele nationale pe echipe se ofereau premii pe mese. Macar la locul 1 pe masa lui. Adica o diploma de hartie si o medalie.

Anul acesta nu s-au mai oferit aceste premii. Haideti sa facem un mic calcul. Este vorba de o amarata de medalie si o hartie (diploma). Sa zicem ca punem un pret de 5 lei pe sportiv (asta in cazul in care iei o medaliei mai reusita si faci diploma pe carton).

Sunt 4 categorii de varsta, 4 mese pe echipa si sa zicem maxim 3 premii pot fi date. Asta ar insemana suma de 240 lei pentru toti jucatorii!! Vi se pare mult pentru fericirea a nu mai putin de 48 de copii? Faptul ca li se apreciaza public munca si prestatia? Sa nu mai spun, poate fi si mult mai ieftin de atat, o hartie imprimata, plus o medalie care se gaseste pe piata si la 1,5 lei cu tot cu snur.

Mie personal mi se pare revoltator. Este o nimica toata. Au participat 25 de echipe in total la toate categoriile de varsta. Asta inseamna minim 100 de copii, presupunand ca nu exista rezerve. Fara sa mai calculam ca majoritatea sunt insotiti de catre cineva care plateste taxa de organizare, adaugand doar la taxa lor de organizare suma de 2,4 lei in plus ar fi fost suficient ca sa faca fericiti 48 de copii care s-au antrenat pe parcusul unor ani pentru a obtine acele rezultate. Si pentru toata munca si stresul lor de o saptamana!

Sa nu mai zic ca nu toate echipele iau cupa. Doar locul 1. Hai fie, sa zicem ca nu e o problema asa mare asta, desi la CN pe echipe cum este posibil ca toate echipele premiante sa primeasca? Aici de ce nu se poate? Ar fi insemnat 8 cupe in plus = 400 lei sa zicem daca punem suma de 50 lei pe cupa, ca nu dau cupe chiar asa stralucite, undeva pe acolo costa.

La CN Scolar unde se joaca la individual , Acs Polihroniade ofera de asemenea o cupa + o medalie pentru locul 1, iar la locurile 2-3 medalii fara cupa.

Da, mai este trecut in prospect faptul ca locul 1 beneficiaza de gratuitate la serviciile de cazare si masa la Campionatul Mondial Scolar. Dar stati putin…asta nu era oricum gratuit pentru campionii tarii? Intreb si eu. Stiu ca la CM de juniori sau la cele Europene organizatorii sunt obligati sa achite cheltuielile pentru cate un delegat al fiecarei federatii (de regula cel delegat este campionul tarii).

Invit ACS  Elisabeta Polihroniade sa ne arate factura potrivit careia a achitat o suma de bani pentru sportivii medaliati la CN Scolar pentru participarea la CM Scolar, pentru a sti si noi ca exista asemenea premiu si ca nu se folosesc de acest beneficiu datorita lipsei de informare a participantiilor. Da, pentru locul 2 se ofera gratuitate la CN Scolar pentru anul urmator. Pare un premiu rezonabil, dar sunt convinsa ca putini se bucura de el intrucat joaca in anul urmator la alta categorie de varsta si nah…Dar asta intr-adevar nu este problema organizatoriilor si spun asta pe buna dreptate. Locul 3 pleaca acasa cu premiul de circa 5 lei (diploma + medalia). O discrepanta cam mare, nu vi se pare?

Dragi parinti, dragi conducatori de cluburi, ce parere aveti? Merita eforturile noastre comune, de a antrena sau sprijini acesti sportivi, sa participam la astfel de campionate? Cat timp nu vom spune nimic lucrurile vor continua asa.

Ei se bazeaza pe faptul ca:

  1. Venim la campionat pentru ca este vorba de niste titluri nationale si ca avem nevoie de ele pentru notorietate, promovare etc…cluburile de stat chiar pentru finantare!
  2. Venim la campionat pentru ca elevii nostri au nevoie sa joace turnee la categoria lor de varsta, nu doar concursuri de weekend.
  3. Venim la campionat pentru ca asta este motivatia pentru care antrenam: sa vedem rodul muncii noastre in rezultate cuantificabile.

Vreau sa participam in continuare la aceste campionate,  copiii nostri merita sa joace concursuri puternice, sa aibe titluri si rezultate pe masura. Ce si cat trebuie sa acceptam pentru asta? 

Andrada Cioteanu

Presedinte Clubul Sportiv Universitar de Sah

 

 

Categories: Noutati

1 Comment

Andrei Botez · November 14, 2018 at 7:23 pm

Nu stiu daca ceea ce voi spune te va face sa te simti mai bine, dar au fost cazuri cind la campionatele nationale ale Canadei de copii pina la 18 ani, toate trofeele au insemnat o medalie de 1.25$ pentru fiecare din cele 3 locuri: 5 grupe * 3 locuri * 2 baieti/fete = 37.5$ fondul pentru premiere. Taxa de intrare: 150$, cazarea si masa – fiecare unde isi doreste la hotelurile din jur, sala de joc: subsolul unei mall unde era fusese o zona pentru restaurante fast food. Ca premiu, se platea 1000$ doar pentru campionii care mergeau la mondiale – deobicei pretul unul zbor dus-intors spre Europa daca locuiesti in estul Canadei.

Ceea ce am invatat eu dupa multi ani de “chess dad” este sa nu ma mai astept nimic de la nici un turneu, imi place si imi permit – duc copii – altfel stam acasa si jucam in zona unde locuim.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *