Hoancă Alexia-Ioana a fost una dintre revelațiile Campionatului Național de Senioare. Ea a ieșit pe locul 10 în clasamentul general, cu o performanță ELO de 2092, și un câștig gras de puncte Elo (142!). Pe lângă toate acestea, Alexia a practicat un șah ofensiv, în condițiile în care a plecat cu șansa a 2-a (conform ratingului ELO) în toate partidele. (rămîne memorabilă victoria în runda a 2-a la Marea Maestră Ionescu Irina). Alexia a fost, de asemenea, cea mai bine clasată junioară la categoria ei de de vârstă (F16). I-am luat interesantul interviu care urmează la o zi după terminarea finalei. Ea ne-a răspuns imediat și pe larg la întrebările puse, și mai ales cu sinceritate. Interviul ne-a ajutat inclusiv pe noi să înțelegem mai bine cum gândește jucătoarea noastră, ce o preocupă și ce și-a propus pentru mai departe.

Mereu concentrată, în timpul partidelor de la Finală (foto: pagina de Facebook a F.R.Șah)

CSU de Șah București: Cum a fost la prima ta Finală? Te așteptai să ai un asemenea rezultat?
Alexia: Primul meu Campionat Național de Senioare a fost ceva cu totul și cu totul special, o experiență întrutotul de neuitat, nu doar prin prisma rezultatului destul de mulțumitor, ci și prin atmosfera generală a competiției. Am putut observa cu adevărat cu ce se mănâncă șahul la nivelul cel mai înalt la feminin de la noi în țară. Am avut plăcerea să întâlnesc și chiar să joc cu adevărate vedete ale acestui sport. Am avut tot timpul emoții teribil de mari, chiar dacă presiunea nu a fost pe mine, întrucât am vrut să dovedesc cumva că merit să mă aflu acolo, am vrut să fiu o surpriză, și, de ce nu? chiar o revelație! Nu pot spune că mă așteptam chiar la un asemenea rezultat, însă știam cumva că mă voi descurca cât de cât, având în vedere pregătirea intensă pe care o fac. Domnul antrenor Cristian Petrescu totuși se aștepta chiar la unul mult mai bun fiind mereu optimist asupra situației și transmițându-mi și mie această stare de cele mai multe ori. Voi avea multe de învățat de pe urma acestui campionat, însă cred că cea mai importantă lecție ar fi faptul că eu sunt o jucătoare bună și că am un potențial mare.

Cautând mereu să obțină inițiativa, să atace (foto: pagina de Facebook a F.R.Șah)

CSU: Ce obiective ai mai departe pentru 2022, în șah și nu numai? Ce competiții importante mai ai în vedere pentru participare?
Alexia: Dacă vorbim în plan profesional despre planurile mele în șah, în anul 2022, pot spune că vreau să îmi cresc forța de joc în mod semnificativ și să arăt practic că pot mult mai mult decât arăt la momentul actual. Înțeleg că asta va cere multe sacrificii, însă îmi asum întrutotul acest lucru. Știu că asta va cere un cumultum de mai mulți factori printre care s-ar număra și: să muncesc mai mult, fiindcă pe alocuri pot spune că ar trebui să aloc mai mult timp carențelor pe care încă le prezint, să particip la mult mai multe competiții putenice pentru a prinde experiența necesară care la momentul actual clar îmi lipsește și totuși să găsesc un balans în care să reușesc să mă și odihnesc mai mult pentru a prinde forță pentru a le face pe toate. Plănuiesc să joc anul acesta pe lângă Campionatele Naționale de Rapid, Blitz și Dezlegări de Senioare, Campionatul Național de Junioare U16, Campionatele Naționale pe Echipe de Fete U16 și Superliga feminină cu echipa noastră, CSU București, și Openul de la Arad, cel de la Alba Iulia și alte concursuri mai tari, atât în țară, cât și în afară, poate prin Ungaria sau Serbia.
Dacă vorbim pe plan personal, aș vrea să îmi cresc stima de sine și să devin o persoană mai dezinvoltă. Mi se pare important să devin un om mai deschis și să încerc să renunț la această emotivitate care în mod clar mă ține în spate încă foarte mult. Mai am mult de lucrat și aici, dar cu timpul se rezolvă și aceste mici opintiri, mai cu ceva rezultate, mai cu ajutorul prietenilor și al familiei.

(foto: pagina de Facebook a F.R.Șah)


CSU: La ce nivel crezi că o să ajungi în șah peste 5 ani?
Alexia: Mi se pare foarte greu de estimat la ce nivel voi ajunge în șah și dacă vorbim pe o perioadă de câteva luni sau un an, nici măcar nu pot să mă gândesc peste 5 ani. Nu pot să îmi descriu evoluția ca jucătoare nici până acum ca fiind una tocmai liniară, așa că este greu de spus cum va fi aceasta în anii care urmează. Am urcat foarte mult destul de brusc, dar sunt conștientă că probabil de-a lungul carierei voi avea și perioade de stagnare la anumite borne de ELO, așa că de-a lungul acestor 5 ani, ca să pot să progresez oricât de mult, va trebui să rămân cu o atitudine pozitivă, să muncesc mult mai mult și cel mai important, să continui să iubesc șahul cel puțin la fel de mult cum o fac și acum.
În 5 ani sper să progresez și să vin cu cât mai multe rezultate care să îmi aducă o oarecare notorietate, însă doar de timpul ne va putea arăta ce se va întâmpla. Vreau să ajung o jucătoare mai matură și mai experimentată cu cunoștințe mult mai vaste. Vreau să arăt că locul meu este în top.


CSU: Câte ore dedici zilnic șahului? Spune-ne câteva cuvinte despre colaborarea cu antrenorul tău, și cum decurge un antrenament normal.
Alexia: Programul meu când vine vorba de șah depinde foarte mult de circumstanțele mele generale. Viața mea școlară are multe de spus în această privință și desigur și oboseala acumulată pe timpul zilei își mai pune piciorul în prag. Eu încerc să lucrez indepent undeva la 2-3 ore pe zi într-o zi de școală, poate chiar mai mult în zile ceva mai libere, dar trebuie să recunosc că nu tot timpul reușesc și am și zile în care nu mă simt în stare. De multe ori din păcate, mă mai las distrată de tot felul de lucruri neimportante care reușesc să îmi ocupe timpul. Când vine vorba de antrenamente, la momentul actual, săptămânal am două ședințe private cu domnul antrenor Cristian Petrescu și 2 ședințe de grupă cu domnul antrenor Dinu Dumitru Daniel, ambii antrenori excelenți după părerea mea.
Am avut plăcerea să colaborez cu domnul Cristian Petrescu din luna octombrie a anului 2020 și pot spune că am crescut în mod spectaculos, rezultatele mele de până acum creionând imaginea potrivită. Domnul antrenor mi-a înțeles stilul de joc și mi-a identificat lipsurile crase care reieșeau din jocul meu. El a înțeles că, deși este extrem de mult de muncă, eu aș putea să fac performanță, așa că într-un timp destul de scurt aș zice, a reușit să mă pună pe picioare și să mă transforme într-o jucătoare creativă și agresivă, aducând ceva interesant pe scena șahului românesc după cum o știm. În mod normal, la un antrenament privat lucrăm pe ceea ce Cristi vede că lipsește, adăugăm sau actualizăm variante pe partea teoretică, lucrăm pe forța mea de joc și puterea de calcul, punând cărămizi la baza mea tactică sau vedem ce putem îmbunătăți pe partea de joc pozițional și finaluri. Când vine vorba de un concurs, se schimbă cât de cât treaba, în ideea în care el consideră că ar trebui să știu nivelul la care joacă adversarii sau adversarele mele și vedem ce putem pregăti. După un astfel de turneu, analizăm partidele și vedem unde au fost greșelile și ce putem să îmbunătățim. Cred cu tărie că metoda lui abordare este cea care a făcut diferența în ceea ce mă privește pe mine, arătându-mi ce poate să facă pentru un jucător antrenorul potrivit. Sunt foarte mulțumită de felul în care am lucrat până în momentul de față și apreciez de fiecare dată onestitatea lui și felul în care nu îmi vorbește de sus, ci cumva se pune la nivel cu mine. Colaborarea mea cu el a fost una foarte bună până acum și sunt convinsă că va continua să fie și de acum înainte la fel, el mă înțelege după cum am spus, ceea ce contribuie la mediu de lucru eficace.

(foto: pagina de Facebook a F.R.Șah)

CSU: Cum merge școala? Mai ai și alte hobby-uri în afară de șah?
Alexia: Din perspectiva mea, când vine vorba de școală, sunt o elevă silitoare. Am avut tot timpul note foarte mari și am fost olimpică la mai multe materii, cred că am avut o singură medie 9 până acum. Eu sunt elevă în cadrul Colegiului Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, unul dintre cele mai prestigioase licee din județul Timiș, pe secția de Științele Naturii. Pot spune că partea aceasta mă fascinează, astfel biologia, chimia și fizica mă intrigă, deși desigur îmi place și matematica, robotica, limba și literatura română și studiul altor limbi străine. Am participat la numeroase olimpiade de română și concursuri de esee, fiind o cititoare avidă și totodată la o mulțime de competiții de informatică, aflându-mă la un moment dat printre olimpicii internaționali ai României. Îmi face plăcere să spun că fac parte din echipa de robotică a liceului meu, și anume Meeral Robotics, ajutând atât ca arbitru, cât și pe partea de caiet al inginerului.
Astfel, ca să rezum, pe lângă șah mă pasionează cititul, scrisul și robotica. În plus, ador să ascult muzică.

Fericită și emoționată, la festivitatea de premiere de la finele Campionatelor Naționale

CSU: Mulțumim pentru interviu Alexia, și îți dorim mult succes în tot ceea ce îți propui!