Ieri au început în frumoasa stațiune vâlceană Băile Olănești Campionatele Naționale de copii și Juniori, la șah clasic, șah rapid și blitz. În mod surprinzător lipsesc din program câteva probe populare în rândul copiilor: clotz, bullet, tenis de masă, fotbal. Stațiunea a fost full în weekend, la terase a curs multă bere pe fonduri sonore de muzică populară și nu numai. Izvoarele curg și ele, tarabele cu suveniruri sunt la locul lor. Se pot face plimbări, există parcuri și zone amenajate pentru joacă. Frumos.


Revenind la șah, ieri s-a jucat runda 1 la șah clasic, 60 minute (!) + 30 secunde increment/mutare. Nu s-a oferit nici o explicație pentru reducerea timpului de gândire față de alte campionate, dar există destule activități turistice îmbietoare. Iată, pe scurt, cum s-au descurcat cele 9 echipe ale noastre. U16 Csu a ținut să facă scor, 3-0, cu CSM București, fiind favoriți pe fiecare masă. Robert Creangă (mereu prezent la echipe, de când avea 8 ani), Alexandru Sachilaru și Matei Coicev au jucat cu chef de joc. Căpitanul echipei, FM Dinu Dumitru Daniel a declarat la final lapidar că ”se putea mai mult”. La fete 16 ani, Csu București – Clubul Central București au încheiat la egalitate 1.5-1.5. Fetele noastre au controlat meciul, Sofia remiză și Ioana victorie. Alexia a ratat de puțin remiza, în criză de timp. Un pic de supărare după meci, dar o victorie în runda a 2-a poate schimba totul în favoarea noastră. Căpitanul Cristi Petrescu a pregătit deja meciul al 2-lea cu multă minuțiozitate. U14 este singura categorie unde avem înscrise 2 echipe, care au jucat între ele. Echipa 1, mereu pe podium din 2018 încoace, în aceeași formulă de echipă (Iosif, Eric și Radu David fiind buni prieteni) de câțiva ani s-a impus cu 3-0 așa cum era de așteptat. Edi Blue (Constantin Eduard-Andrei), Radu Teodor și Vlad Șomodi vor încerca negreșit să câștige meciul următor. La U12, Csu București a învins Alfil Pitești cu 3-0. Tudor, Victor și Vlad au câștigat, în timp ce David abia așteaptă să intre în meciul următor. Căpitanul Dinu Dumitru Daniel a declarat la final lapidar că ”se putea mai mult”.


La U10, Vicențiu, Andrei și Matei au câștigat italienește, 2-1, victorie Andrei și remize economicoase Vice și Matei. Căpitanul Cristi Petrescu s-a arătat un pic îngrijorat de scorul strâns. Meciul 2 va fi mai greu, o să vedem cum se descurcă baieții.


La F10 Emma, Ștefi și Anisia au câștigat cu 2-1 meciul cu CSM Iași 2020. Ștefi a atacat frumos la rege cu avalanșă de pioni și a câștigat clar. Anisia a încercat să atace și ea, dar a dat un rateu de calcul și o piesă, 1-1. Crețescu Emma, care a avut parte de o odihnă binemeritată după întoarcerea din Panama, a controlat cu profesionalism o partidă ce se anunța echilibrată, împotriva unei jucătoare care a ieșit pe locul 3 la finala țării. 2-1 și victorie meritată pentru noi. Venit la echipe aproape direct de la FISCA (la fel ca Ștefi și Anisia), căpitanul Adrian Stanca s-a declarat mulțumit de cantitatea și calitatea peștelui mâncat zilnic acolo, și de cum au luptat fetele ieri.
Emoții la B8, unde unul din componenții echipei noastre a ajuns la fața locului după meci. Petru și Ștefan au luptat în 2. Petru a câștigat, dar Ștefan a pierdut. 1-2 CSU București – Fianchetto Constanța. Începând cu meciul următor noi vom juca în formula completă, și avem încredere că vor veni și victoriile. La F8, noi avem o echipă foarte promițătoare, care a avut ieri meci greu. Melina, Natalia și Maria (Eliza rezervă) au pierdut ieri cu 3-0, la Oxygen, dar ele sunt mici în vârstă, vor juca și la anul la F8. La adversare a jucat, împrumutată, campioana națională Stănică Maria, dar și celelalte două jucătoare au făcut o figură bună la finala țării. Căpitanul echipei, Andronic Andrada s-a arătat foarte optimistă față de viitorul acestor fetițe, în șah și în viață.
Este pentru prima oară în ultimii 10 ani în care a fost prezent an de an la echipe (cu excepția anului pandemic 2020) când Adrian Stanca are timp să scrie o cronică în timpul turneului. De obicei, el, ca și colegii săi, avea parte de nopți albe, se perpelea și se zvârcolea în somn, erau emoții și tensiune.
Anul acesta sunt puține echipe participante. La F8 sunt doar 3 echipe, toată lumea va ieși pe podium. La B8 joacă 4 echipe, este suficientă evitarea ultimului loc și…medalie. F10, F12, F18 și F20 conțin de asemenea câte 3 echipe, astfel încât se verifică vorba de duh a lui Woody Allen: ”90 percent of success is…showing up!”. Adică, e suficient să apari la competiție și ești deja pe podium. F14 este categoria cea mai numeroasă la fete, 6 echipe. LA F16, va fi aceeași leapșă ca la B8: ieși ultimul, nu iei medalie! Pare cam nedrept. La majoritatea categoriilor de vârstă ieși ultimul, ești pe podium. Nici o intrigă, nici o miză. Toata lumea ia medalii. Ești/nu ești bun, meriți sau nu, te-ai pregătit tot anul sau ai incropit o echipă pe loc, nici o diferență. Cel mai greu este dacă joci la B10 (8 echipe), B12 (6 echipe), și B14 (8 echipe). Este greu să te mobilizezi, când la B16, B18 și B20 ești pe podium pentru că ești prezent la competiție.
Nu este scopul acestui articol să se pronunțe asupra motivelor pentru care s-a ajuns aici. Nu facem politica șahului. Noi doar am luat notă asupra atmosferei generale. Una relaxată, de turneu de vacanță fără miză. Dacă ne întrebați pe noi, CN pe echipe pentru copii și juniori ar trebui să fie unul din cele mai importante concursuri pentru copii și juniori (alături de finalele individuale) pe plan intern, dintr-un an calendaristic. Competițiile pe echipe pot fi printre cele mai frumoase competiții pentru un copil. Pregătirea și participarea la o asemenea competiție poate fi o motivație importantă pentru un copil pe parcursul anului.
Vom continua să relatăm, într-un stil relaxat, CN pe echipe 2022. Hai CSU!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746