Luni s-a încheiat Campionatul Național pe Echipe Mixte pentru Juniori – 2020, ediție disputată online pe durata unei săptămâni întregi pentru copiii de la categoriile 8, 10, 12 și 14 ani. Lasând la o parte problemele tehnice apărute, inițiativa este lăudabilă. Avem nevoie de aceste campionate, avem nevoie ca elevii noștri să vadă roadele muncii lor, avem nevoie ca cei mici să fie stimulați prin competiții. Pentru că la tablă se joacă tot mai puțin, varianta online rămâne cea mai la îndemână.
Cei de Acs Elisabeta Polihroniade au venit cu o idee mai puțin întâlnită, inspirată de la Campionatul Național de Juniori al SUA, ca partidele să fie urmărite pe Zoom cu 2 dispozitive. O idee foarte bună, așadar pe lângă faptul că poți vedea unde se uită copilul, poți vedea și ce are pe ecran, pentru a descuraja cheatingul, cea mai mare problemă a competițiilor online. Singurul regret a fost că tot ei au renunțat la această formă de monitorizare, întrucât existau printre sportivi și jucători care nu dispuneau de cele dispozitive. Părerea noastră este că o dată ce se înscriau în competiție, însemna că își asumă și această regulă și că se pot conforma, așa că nu întelegem de ce s-a pus problema în felul acesta, mai ales că era menționat și în prospect. Au fost ceva probleme tehnice dar ne închipuim cât poate fi de dificil să organizezi un eveniment online cu atât de multe persoane, întins pe o perioada așa de lungă și pe o platformă nouă. Sperăm să mai existe astfel de competiții.
Copiii noștri au cucerit podiumul la toate categoriile de vârstă, după cum urmează:
Categoria 8 ani:
Am participat la această categorie cu 10 pitici, dispuși în 2 echipe:
Echipa A a fost formată din Savu Vicențiu Dorian (8 ani) , Tăranu Matei (8 ani), Popescu Rareș (7 ani), Varabiescu Petru (5 ani) și Crețescu Emma (7 ani). Ei au cucerit medalia de argint, fiind la egalitate de puncte cu echipa din Târgu Mureș care a ieșit campioană. Felicitări și lor pe această cale!
Echipa B a fost formată din Constantinescu Bogdan (7 ani), Mihali-Viorescu Andrei (7 ani), Zlate-Ion Matei (7 ani), Pomărac Petru (8 ani) și Sabou Ștefania (8 ani). Deși majoritatea micuți ca vârstă, piticii au luptat foarte bine, au învins echipa campioană dar nu au mai prins un loc pe podium, clasându-se pe locul 4.
Avem o generație foarte bună de copii, dacă organizarea ne-ar fi permis am mai fi participat cu cel puțin încă o echipă și ea competitivă.
Au mai luat și medalii pe mese după cum urmează:: Savu Vicentiu bronz pe masa 1, Mihali-Viorescu Andrei aur pe masa 3, Crețescu Emma aur pe masa 4 și Sabou Ștefania bronz pe masa 4.
Categoria 10 ani
La această categorie am participat cu o singură echipă, datorită faptului că nu prea am avut fete la această grupă de vârstă. Echipa a fost formată din: Hărăbor David, Călin Mihai Octavian, Savu Victor Xavier, Dănilă Tudor Gabriel și David Anisia. Echipa a iesit pe locul 2, cucerind medalia de argint. Echipa a fost neînvinsă pe tot parcursul turneului, însă a făcut egal în unele meciuri care puteau fi câștigate.
Au mai luat și medalii pe mese după cum urmează: Hărăbor David argint pe masa 1 și Dănilă Tudor bronz pe masa 3.
Categoria 12 ani
La această categorie copiii noștri au fost fruntași cu ambele echipe, ocupând locul 1 și locul 2 în clasamentul general la distanță foarte mare de cei clasati pe locul 3 ambele echipe având 12 puncte de meci iar următoarea echipă clasată având numai 9.
Echipa 1, campioană națională a fost formată din Radu David, Prelipcean Eric, Ciocani Iosif și Gătej Maria.
Echipa 2, vicecampioană națională a fost formată din Coicev Matei, Butolo Mircea, Anghel Teodor, Rusnac Ștefan și Olinici Theodosia.
Au luat și medalii pe mese după cum urmează:
Radu David argint pe masa 1, Coicev Matei bronz pe masa 1, Butolo Mircea aur pe masa 2, Prelipcean Eric argint pe masa 2, Ciocani Iosif argint pe masa 3 și Olinici Theodosia bronz pe masa 4.
Categoria 14 ani
Aici am participat cu o singură echipă pentru că după cum se știe, tot mai puțini copii rămân în șah o dată cu înaintarea în vârstă și trecerea la gimnaziu sau liceu.
Echipa a ieșit campioană națională, ea a fost formată din: Creangă Robert-Ionuț, Mâinescu Andrei, Iloiu Liviu Matei, Biști Ștefan, Chicăroșie Ioana Bianca și Hoancă Alexia. De menționat este că Robert și Ioana au jucat în același timp pe perioada weekendului și la Balcaniadă, abia reușind să se încadreze în timp pentru a intra în rundă. A meritat însă efortul, Robert s-a clasat și pe locul 3 la Balcaniadă câștigând încă o medalie internațională!
Au mai luat și medalii pe mese după cum urmează: Robert Creangă medalie argint pe masa 1, Andrei Mâinescu medalie argint pe masa 2 și Ioana Chicăroșie medalie bronz pe masa 3.
Felicitări tuturor copiilor, părinților care îi sprijină și antrenorilor! Mulțumim că sunteți alături de noi!