Foarte multi parinti se intreaba daca copilul lor are aptitudinile necesare pentru a putea studia sahul. In primul rand, pentru a studia sahul, copilul nu trebuie sa aiba aptitudini extraordinare. Pentru a face performanta, sigur ca da, are nevoie de anumite aptitudini pe care le voi enumera mai jos.

Beneficiile sahului sunt binecunoscute si orice copil ar trebui sa il studieze, pana la un anumit nivel. Dupa aceea, cei care raman sa faca performanta in domeniu sunt foarte putini.

Ne-am lovit adesea de remarca “al meu e prea agitat, sigur nu-i bun pentru sah”. Aceasta abordare este total gresita. Foarte multi copii energici si agitati isi gasesc linistea la tabla de joc, fiind temperati de pasiunea pentru joc. Trebuie incercat, iar cel mai important rol il are profesorul, el trebuie sa aiba rabdare cu copilul si sa il ghideze pentru a-si utiliza altfel energia. De multe ori, copiii foarte inteligenti sunt foarte grabiti si agitati, pentru ca lor le merge foarte repede mintea si sunt obisnuiti sa ia decizii rapide. Nu este neaparat bine, stim ca jocul de sah solicita atentie si concentrare, insa rabdarea se construieste, odata cu experienta. Foarte multe talente si foarte multi copii care au ajuns sa aibe rezultate extraordinare in sah, au fost la inceput niste copilasi grabiti si agitati, iar dupa 2-3 ani de studiu au inceput sa stea la tabla de joc de la 1-2 ore, pana la 4-5 ore.

Bineinteles, exista si copiii linistiti si cu un temperament bun pentru sah care au un start mai bun decat cei ce sunt mai rapizi, dar in timp diferentele dintre  acestia incep sa se estompeze, odata cu cresterea in varsta si cu experienta la tabla de joc.

Revenind la calitatile si aptitudinile pe care trebuie sa le aiba un copil pentru a face performanta in sah, consider ca cea mai importanta calitate, pe langa inteligenta, evident, este sa aiba un psihic puternic. Un psihic puternic se construieste impreuna cu parintii si antrenorul. Cel mai mare impact il au cu siguranta parintii, care trebuie sa il incurajeze pe copil indiferent de reusitele sau esecurile pe care le are si sa lase observatiile in seama antrenorului. Parintii au adesea tendinta sa critice copilul cand are un esec, din dorinta de a il face sa dea mai mult data viitoare. In schimb, de cele mai multe ori critica unui parinte este perceputa diferit de copil, el o asociaza cu dragostea parintelui pentru el. Si asa ajunge sa asocieze esecul cu lipsa de afectiune a parintelui si ii va fi teama sa mai joace. Jucand cu teama, mintea este inhibata si nu mai da rezultatele asteptate. Se creaza astfel un cerc vicios.

Pe langa inteligenta si un psihic puternic, copilul trebuie sa fie creativ, sa aiba imaginatie. Memoria, de asemenea, joaca un rol deosebit. Cu cat are o memorie mai buna, cu atat startul ii va fi mai usor. Evident si sahul dezvolta memoria, dar daca copilul are memorie buna inca de la inceput, este cu atat mai bine. Conteaza foarte mult si rezistenta fizica, pentru ca daca ajunge sa stea cateva ore la o partida, se epuizeaza fizic si ajunge sa greseasca. De aceea, de multe ori recomandam copiiilor sa faca si un sport fizic.

Un sahist trebuie sa aiba forta de joc si putere de calcul, dar acestea se dezvolta prin exercitiu, prin antrenamentele si temele care se dau acasa.  De aceea, un copil care vrea sa aiba rezultate deosebite in sah, trebuie sa munceasca foarte mult, atat la orele de antrenament, cat si acasa. Aproape toti copiii sunt lenesi pentru ca nu inteleg motivul pentru care ei trebuie sa faca teme. Insa daca sunt adusi de mici la sah, ajung sa se obisnuiasca de la o varsta frageda cu temele si sa isi formeze un ritm de lucru, pornind de la teme usoare, pana cand ajung sa faca si teme mai elaborate si sa se obisnuiasca cu studiul individual. Cu cat sunt adusi mai tarziu, cu atat este mai greu sa ii convingem sa lucreze, pentru ca nu sunt obisnuiti si le este mai greu sa isi formeze un ritm de lucru.

Acestea sunt principalele calitati pe care trebuie sa le aiba un copil care vrea sa studieze sahul de performanta. Cel mai important lucru, inainte de toate acestea, este sa ii placa sahul.