Inceputul de an competitional este marcat in fiecare an de Concursul National Scolar. Ce face special acest concurs este faptul ca micutii au sansa sa joace la alte categorii de varsta fata de cele de la campionatul national. Si anume categoriile sunt pe varste impare, sub 7 ani, sub 9 ani, sub 11, sub 13 ani, sub 15 ani, sub 17 ani. Mergem anual la acest concurs in special pentru cea mai mica dintre categorii, cea de 7 ani, intrucat au nevoie sa aibe un prim turneu de debut, un prim contact cu generatia lor, ca un mic reper pentru anul urmator. 

In ultimii ani acest concurs s-a desfasurat la Olanesti, Hotel Parang. Conditiile sunt clasice, hotel “comunist”, mancare fara gust, insa si pretul este unul decent, asa ca nu putem avea pretentii foarte mari. Exista optiunea ca participantii sa se cazeze unde vor, asa ca nefiind restrictionati asupra participarii la concurs nu puteam sa comentam aspectele legate de cazare. 

Rezultatele si evolutia copiilor sunt cele mai importante. Delegatia noastra a fost formata din 26 copii si 2 antrenori , 5 copii la categoria 7 ani baieti: Savu Vicentiu, Taranu Matei, Simion Eduard, Pauna Andrei si Boerescu Tutulan Mihai Razvan; 8 copii la categoria 9 ani baieti: Calin Mihai Octavian, Danila Tudor Gabriel, Nica Tudor, Petcu Alexandru, Pauna Stefan, Marinache Luca, Simion Emanuel si Savu Victor-Xavier; 6 copii la categoria 11 ani: Butolo Mircea Alexandru, Anghel Teodor, Constantin Eduard, Somodi Vlad, Patru Razvan si Ruse Vlad; 1 copil la 13 ani: Nedelcu Alexandru; o fetita la fete 9 ani: Aldea Maria Antonia, 4 fete la categoria 11 ani fete: Gatej Maria, Vranceanu Sofia, Popa Ana si Olinici Theodosia si o fata la fete 13 ani: Jula Diana. 

  

Cel mai bun rezultat a fost cel al lui Savu Vicentiu care la categoria 7 ani a luat medalie de aur la sah clasic, medalie de aur la dezlegari si medalie de argint la sahul blitz. El a fost neinvins la sahul clasic pana in ultima runda, cand se stia detasat campion, avand cu 1,5 puncte in fata celui mai bine cotat jucator aflat in urma lui. Colegul lui, Matei Taranu l-a invins in ultima runda si a obtinut si el medalia de bronz la aceasta proba. De asemenea, Matei a mai obtinut si locul 2 la dezlegari. 

La proba de sah blitz au cucerit podiumul Savu Victor cu medalia de aur si Calin Mihai cu medalia de bronz la categoria 9 ani. 

S-au clasat f bine si alti sportivi, cum ar fi Mircea Butolo, un pusti de 9 ani care a iesit la egalitate de puncte cu locul 3 la categoria 11 ani, insa departajat de buholtz pe locul 4 si colegul lui Anghel Teodor, tot asa la egalitate de puncte cu locul 3 dar departajat de buholtz pe locul 6. S-au mai remarcat si alti sportivi care s-au clasat f bine la grupele lor de varsta, cum ar fi: Simion Edward (de numai 5 ani) la categoria 7 ani, Petcu Alexandru la 9 ani,  Constantin Eduard la 11 ani,  Gatej Maria, Vranceanu Sofia si Popa Ana. Au existat si mici ratari, si-anume copii valorosi care se puteau clasa mult mai in fata, cum ar fi Aldea Maria la 9 ani sau baietii : Danila Tudor, Nica Tudor, Calin Mihai si Savu Victor care ar fi trebuit sa se lupte pentru podium la categoria lor de varsta, insa mai multe s-au eliminat in lupta pentru podium jucand intre ei. Asta este, unele concursuri ies mai bine si altele mai putin bine, noi stim ce sportivi valorosi sunt si suntem mandri de ei indiferent de rezultat si stim ca o sa fie si mai bine pe viitor daca continua sa joace sah cu aceeasi pofta si determinare. 

Despre organizare tot ce putem spune momentan este ca dorim ca acesti copii sa fie mai bine stimulati, sa existe premii mai consistente si demne de un concurs national. Sa existe cupe pentru toti cei 3 de pe podium, intrucat departajarea de cele mai multe ori este extrem de grea, fiind o competitie dura, cu sportivi care muncesc pe branci si renunta la multe alte distractii pentru a obtine o clasare cat mai buna. 

Stim ca se fac eforturi de ambele parti, copii-antrenori-parinti dar si organizatori, speram ca pe viitor lucrurile sa mearga intr-o directie cat mai buna, sahul sa fie promovat la un nivel cat mai sus, sa existe si satisfactii din aceasta munca multa, pentru toate partile. Una peste alta, felicitari tuturor participantiilor, parintiilor si antrenoriilor, organizatori si sustinatori! 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746

Noutati

Campionatul Național Școlar 2024

Anul competițional a pornit în forță, cu un prim turneu început tocmai din 2 ianuarie, desfășurat la Căciulata și anume 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐒̦𝐚𝐡 ”𝐄𝐥𝐢𝐬𝐚𝐛𝐞𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐚𝐝𝐞. Bilanțul a fost bogat pentru clubul nostru care Read more…