Anul 2020 va rămâne un an memorabil. Pentru omenire, în primul rând. Dar și pentru clubul nostru de șah.
Anul a început ca de obicei. La începutul lui ianuarie au avut loc Campionatele Naționale Școlare, la Covasna. Ne-am întors cu multe medalii, și le vom aminti în continuare:
Crețescu Emma – fete 7 ani – aur șah clasic, aur șah rapid, aur șah blitz, aur dezlegări;
Constantinescu Bogdan – baieti 7 ani – argint la dezlegari;
Anisia David – fete 9 ani – bronz șah clasic, aur șah rapid, aur la dezlegari;
Marinache Luca – baieti 9 ani – argint șah blitz;
Vrânceanu Sofia – fete 11 ani – argint șah clasic, argint șah rapid;
Butolo Mircea – baieți 11 ani – aur șah clasic, aur șah rapid;
Anghel Teodor – baieti 11 ani – bronz șah blitz
În luna martie erau programate Campionatele Naționale pentru Copii și Juniori. Acestea nu au mai avut loc, datorită pandemiei. Au urmat, după cum se știe, luni de izolare și incertitudine. Echipa noastră a reușit să strângă rândurile, și am continuat antrenamentele online. Și pentru că trebuia găsită o alternativă la turneele anulate, am început să organizăm competiții online. Începând cu finalul lunii martie am organizat câte o competiție online în fiecare lună, competițiile noastre fiind apreciate de către participanți.
La începutul verii între 12 și 14 iunie a avut loc probabil cea mai importantă compeție online pentru copii și juniori a verii. Spunem cea mai importantă pentru că a fost pe echipe, pentru ca au participat multe cluburi din Romania dar și străine. S-a luptat cu multă ambiție, ca de obicei ,de către toată lumea. La vremea respectivă noi am scris un articol special despre cum s-a comportat CSU de Sah București. Spoiler: ne-am comportat foarte bine, rezultatele au fost excelente!
https://www.csudesahbucuresti.ro/concurs-echipe-2020/
Undeva prin luna august s-au reluat și competițiile la tablă în România, dar cu restricțiile de rigoare datorită pandemiei. În 2020 nu au mai avut loc la tablă turneele cele mai importante pentru copii și juniori, nici în România nici în lume.
În schimb Campionatele Naționale pe Echipe Mixte online de la începutul lunii noiembrie au fost un alt reper important în 2020, datorită participarii a numeroase cluburi. Ce club credeți că a strâns cele mai multe medalii? Ați ghicit, CSU de Șah București! Iată în continuare ce scriam la vremea aceea pe facebook, și un link către un articol despre Mixte.
„Tradiția obligă. Pasiunea copiilor obligă. Emulația care s-a creat obligă. Eforturile tuturor, copii, părinți și antrenori obligă. Bilanț final după Campionatul Național pe Echipe Mixte 2020, ediție online: CSU de Șah București 5 medalii (2 de aur, 3 de argint). Toate celelalte cluburi din țară împreună au strâns 7 medalii (ne-au întrecut de data asta). Toate celelalte cluburi din București împreună: 3 medalii. Trei dintre echipele noastre nu au pierdut nici un meci. Din cele 6 echipe ale noastre doar una nu a ieșit pe podium (dar și aceasta, echipa a 2-a de 8 ani, a fost foarte aproape, a ieșit pe locul 4 și este o echipa de mare perspectivă care a învins în meciul direct echipa campioană). Să o luăm pe rând: la 8 ani, echipa 1 a încheiat pe locul 2, iar echipa a 2-a pe locul 4; la 10 ani echipa noastră a terminat pe locul 2; la 12 ani echipele noastre au ocupat locurile 1-2 și parcă nu ne vine să le departajăm, mai ales ca au terminat la egalitate de puncte; la 14 ani am fost primii. Mulțumim campionilor noștri! Formăm generații de copii foarte bune! Felicitări tuturor! ”
https://www.csudesahbucuresti.ro/din-nou-pe-locul-1/
Tot în luna noiembrie, Robert Creangă a luat locul 3 la Balcaniada online de șah pentru juniori sub 14 ani. De altfel, Robert a avut și alte rezultate frumoase în 2020. Robert s-a calificat la Campionatele Europene pentru juniori online, și a evoluat cu succes pentru echipele de juniori ale României în meciuri online interțări. Pentru rezultatele sale, Robert Creangă s-a clasat în top 10 al juniorilor din România, într-un clasament alcătuit de către F.R.Șah.
Sunt doar o parte din rezultatele noastre în 2020. Noi am făcut multe alte lucruri în 2020. Am luat parte la tot felul de seminarii și întâlniri online, cu șahul ca subiect. Am înființat prima noastră grupă pentru adulți online. Am luat parte la o acțiune caritabilă de amploare.
Pentru 2021 avem multe planuri și speranțe. Dar peste toate, ne propunem să rămânem un grup unit, să fim sănătoși și noi și copiii, și să ccontinuăm să tragem tare. Dar mai presus de toate, sperăm să revină la tablă competițiile importante.
Așadar, din nou pe locul 1. A fost laitmotivul anului 2020 pentru CSU de Șah București. Și sperăm că va fi la fel și în 2021.