Weekendul trecut un grup de copii legitimati la CSU de Sah Bucuresti au participat la un concurs de sah pentru copii in Bulgaria. Grupului a fost format din Adrian Stanca – antrenor, Ciocani Iosif 9 ani – jucator, Mircea Butolo 8 ani – jucator, insotit de parintii lui, Mihai si Aurelia, Ioana Chicarosie 10 ani – jucator, insotita de tatal ei, Adrian.

In ceea ce ma priveste, in urma discutiilor cu colegii mei, am considerat aceasta deplasare una de incercare, in urma careia urma sa ne dam seama daca participarea la competitii de sah in Bulgaria este o idee buna din punct de vedere al distantei parcurse (in ore), al conditiilor de cazare si masa, si din punct de vedere al nivelului sahului jucat acolo.

Plecand din Bucuresti si iesind din Romania pe la podul dintre Giurgiu si Ruse, distanta pana la Stara Zagora este de 285 km si poate fi parcursa cu masina in aproximativ 4 ore.

Intrucat am plecat cu o seara inainte, ne-am permis luxul sa ne oprim o seara in alta localitate de pe traseu, Veliko Tarnovo. Distanta pana la Veliko Tarnovo a fost de cca 180 km, si cu masina se parcuge in circa 3 ore.

Veliko Tarnovo este o bijuterie de statiune, merita vizitata. Fosta cetate-capitala a Bulgariei acum cca 900 de ani (precum Tirgoviste la noi), arata precum Sighisoara noastra, dar serviciile sunt cu mult peste.  Mi-am propus sa urmaresc pe siteul federatiei de sah din Bulgaria viitoare evenimente sahiste, pentru a reveni in Veliko (‘Marele’) Tarnovo cu un asemenea prilej.

A doua zi am ajuns si in Stara Zagora. Bulgarii au fost primitori cu noi, conditiile de cazare foarte bune, camerele foarte spatioase, si preturile parca chiar mai mici ca la noi. S-a jucat in acelasi hotel in care am stat.

Sala in care s-a jucat a fost si ea foarte buna, luminoasa si foarte important, calduroasa.

 

Noi am participat acolo la a 4-a editie a Cupei Trayana pentru copii, un open de sah clasic pentru copii cu varste intre 8 si 14 ani. Numele provine de la  clubul local de sah din Stara Zagora, infiintat in 2011 al carui presedinte (amabilul maestru al sportului Bojan Tonkov) s-a ocupat si de organizarea turneului. Stara Zagora nu este cel mai frumos oras. Este un centru economic important pentru Bulgaria, si al 5-lea ca marime (200.000 locutori). In 1877, in timpul razboiului pentru independenta cu turcii, acestia au trecut prin foc si sabie orasul, care a fost ulterior reconstruit de la zero. Asta face ca sa nu prea existe obiective turistice demne de vizitat. Putem recomanda insa cu caldura vreo 2 restaurante bune… se mananca foarte bine in Bulgaria, cu portii generoase, chiar si subsemnatul s-a saturat de mancat. Ca sa nu mai spun si despre berea bulgareasca, mai buna si mai ieftina.

Revenind la turneu, el a fost unul foarte bun pentru pregatire. Au participat in total un numar de 120 de copii, veniti de prin toata Bulgaria si cativa straini, nu multi. De fapt, as zice ca sahul bulgar este un pic peste al nostru, deoarece ei sunt cei care au scos un campion mondial, Veselin Topalov, nascut in Ruse. Copiii nostri au participat in openul pentru copii peste 8 ani, 8-14 ani, care au participat in aceeasi competitie. Nu a fost usor, multi dintre adversari erau mai mari, asadar mai experimentati. De asemenea, datorita unor probleme pe care le are Federatia bulgara cu FIDE, de cativa ani exista un embargo impus Bulgariei, care a facut ca acesta sa nu poata organiza competitii oficiale cu trimitere la FIDE. In aceste conditii,  multi dintre adversarii pe care i-am intalni aveau ELOuri mai mici decat ar fi trebuit sa le aiba in mod normal.

Copiii nostri s-au comportat in general bine. Mezinul delegatiei noastre, Mircea Butolo a luptat cu sanse la primele locuri pana in runda a 6-a, desi a intalnit multi adversari de la U14.

In runda a 6-a Mircea a pierdut o partida echilibrata, cu un adversar cam de acelasi nivel, dar partida a avut vreo 2 momente in care Mircea avea solutii mai bune, care puteau duce la victorie. Cu 4,5 din 7, Mircea s-a intors totusi acasa cu un premiu special, premiu pentru cel mai bun jucator strain, dar si cu o foarte buna experienta acumulata in urma participarii la un asemenea turneu.

Iosif Ciocani s-a luptat pana in ultima runda pentru o clasare in primii 3 la baieti sub 10 ani. Dupa 2 victorii usor obtinute, Iosif a avut o partida foarte grea in runda a 3-a cu unul dintre cei mai buni jucatori bulgari de la U14, pe care a pierdut-o. Au urmat doua mici ratari, remize care ar fi putut fi victorii daca Iosif si-ar fi controlat mai bine emotiile.

Dupa victoria din runda a 6-a, Iosif avea 4 puncte si a jucat runda a 7-a cu sanse la un loc 3 la U10. Iosif a obtinut avantaj material, se parea ca va castiga…dar o mare neatentie a dus la o gafa mare si la infrangere. Avem cu totii de invatat dupa o asemenea ‘isprava’. Daca va reusi sa traga invatamintele corecte, Iosif se va prezenta mai bine in viitor.

Ioana Chicarosie a jucat mai putin in ultimele luni, si asta s-a simtit un pic in jocul ei. I-a luat cateva partide ca sa isi intre intr-un ritm bun de joc. Ioana a pierdut 2 partide, una destul de clar la cel mai bun bulgar din turneu (castigatorul competitiei), iar cealalata accidental. Ioana a castigat totusi celelalte 5 partide, pe care le-a controlat fara probleme prea mari. Rezultatul final, loc 1 la fete sub 12 ani, este unul meritat si ne da sperante pentru mai departe.

Am mai remarcat la acest concurs o atmosfera generala mai buna ca pe la noi. Lumea este mai relaxata, se pune parca mai putina patima, reactiile la victorii sau infrangeri sunt mai putin zgomotoase, nu sunt exagerate ca pe la noi. Turneul este tratat de catre toata lumea exact ca ceea ce este, un turneu de …pregatire. Premiile au fost si ele frumusele, iar cupele mari si frumoase.

     

Am plecat din Bulgaria cu amintiri placute, si ne-am propus sa mai participam si alta data la competitiile lor.