La ora cand scriu aceste randuri ne aflam in dimineata zilei in care vom juca runda a 7-a in Benidorm. Am trecut deja de jumatatea turneului. Azi vom urma programul cu care ne-am obisnuit deja. Iata in linii mari care este acesta.

Ora 8 – trezirea si masa de dimineata. Mici glume, ne facem sandwichuri, ascultam si ceva muzica.

Ora 9 – incepe pregatirea la adversar cu copii. Pregatirea nu dureaza foarte mult, dar ma asigur ca le este clar ce au de facut in partida. Le arat pe laptop secvente mai relevante din partidele adversarilor, le atrag atentia ce puncte slabe si tari au adversarii, le spun ce alte detalii am aflat despre ei (varsta, nationalitate) si ne facem un plan clar de joc.

Ora 10 – se iese la o plimbare prin Benidorm de circa 2 ore. In unele zile ne plimbam de-a lungul falezei, in altele luam masina pana in centru si ne plimbam prin centrul vechi al orasului.

Ora 12.-12.30  -antrenament tactic, care consta in 2-3 seturi de combinatii a cate 10 exercitii usor de calculat de 2-3 mutari. Le ia de obicei circa 15 minute sa le faca. Antrenamentul ajuta la ‘incalzirea creierului’ pentru partida.

Ore 13 masa de pranz – uneori o servim in camera alteori iesim undeva.

Ora 14 – ne odihnim/relaxam inainte de runda.

Ora 16 – plecam spre runda, care incepe la 16.30

Ora 20-21 – s-a terminat runda si ne intoarcem la camere. Discutam un pic despre partide, uneori le punem pe tabla. Suntem obositi, mancam de seara apoi pe la 21.30 copiii se culca. Subsemnatul mai ramane treaz pana apare programul rundei urmatoare (circa 22.30), dupa care timp de 1 ora studiaza adversarii si isi face planul pentru a doua zi…

Dupa vreo 2 partide pierdute, Mircea a avut o ‘revelatie’. Mi-a spus ca si-a dat seama de ceva: ca sa-i bata pe adulti are nevoie sa faca ce fac ei. Adica sa nu se mai grabeasca, sa stea mai mult sa se gandeasca, sa calculeze cu atentie mai mare variantele. Evident ca Mircea a primit genul asta de sfat (sa nu se mai grabeasca) de multe ori de la noi. Dar ca sa faca asta a avut nevoie sa inceapa sa participe la evenimente unde jucatorii din jurul lui se comporta asa. Si este cu atat mai bine daca si-a dat seama si singur de ceva foarte important. Genul asta de ‘revelatii’ sunt lucrurile pe care le cautam prin participarea la asemenea evenimente cu copiii, si ne ajuta mult pentru mai departe. Mircea a castigat runda a 4-a, cand a intalnit un spaniol de…96 ani! S-au intalnit probabil cel mai mic sahist cu cel mai in varsta!

Teo a reusit in runda a 3-a o partida foarte buna, de atac. El a urmat intocmai planul stabilit inainte de partida si a jucat cu dezinvoltura. Momentul critic al partidei a fost atunci cand Teo a ales foarte inspirat sa sacrifice o figura usoara (un nebun) pe cei 3 pioni din fata regelui advers. In urma sacrificiului regele adversarului a ramas neprotejat, in camp deschis, si Teo a atacat decisiv cu piesele ramase. In runda a 4-a Teo a jucat o partida-maraton de 4 ore, probabil cea mai lunga partida pe care a jucat-o vreodata, ca durata de timp. Este si acesta un indicator de progres, al faptului ca incepe sa se adapteze la acest nivel. Teo a pierdut partida pana la urma dar a castigat mult mai mult de fapt.

Teo si Mircea sunt de departe cei mai mici jucatori din concursul lor. Am vazut putini juniori inscrisi, si nu atat de mici, ci de pe la 12 ani in sus. O posibila explicatie este faptul ca in Spania sahul nu este luat foarte in serios la varstele mici. Ieri a inceput in Benidorm si Campionatul National pe Echipe pentru Juniori al Spaniei. Nu exista ca la noi separare pe grupe de varste. Echipele au in componenta 4 jucatori, cu varste intre 8 si 18 ani, la gramada. Majoritatea cluburilor au in componenta juniori cu varste aproape de varsta maxima, copiii de 10-12 ani sunt o raritate.

Ieri a fost o zi grea pentru Teo si Mircea. Ei au dat semne de oboseala – ceea ce se intampla des atunci cand copii joaca turnee de adulti – si au pierdut ambele partide, din rundele 5 si 6. Este foarte greu pentru copii de 8 ani sa joace 6-7 ore intr-o zi, plus pregatirea partidelor.

In ceea ce ma priveste dupa un inceput mai lent, cu remize in primele 2 runde, am inceput sa imi intru un pic in ritm si am castigat rundele 3 si 4 in stilul meu pronuntat pozitional. In ziua cu runda dubla am cerut un bye strategic pentru runda 5 de dimineata, pentru care am primit jumatate de punct, strategie care a functionat. In runda a 6-a am intalnit un MF belgian care era obosit (intrucat jucase dimineata). L-am mai alergat si eu vreo 4 ore pana a obosit si a inceput sa greseasca…Azi o sa joc la masa 9, cu un MF spaniol puternic, partida (era sa zic corrida)  va fi live pe chess24 incepand cu ora 17.30, ora Romaniei.

In rest, ce se intampla in Benidorm ramane in Benidorm…dar despre asta in articolul urmator.

Azi miercuri este runda 7 din cele 10 in total. Cu gandul la cei de acasa, ma opresc aici deocamdata. O sa revin cu noi reportaje. In incheiere o mica problema de sah dintr-un ziar local. Albul muta si castiga. Succes! Hola!