A trecut o saptamana de cand au inceput Campionatele Scolare 2018. Spun campionatele pentru ca anul acesta se desfasoara toate probele, de la sah clasic, dezlegari, sah rapid si blitz.

In mod inedit, anul acesta exista si o cupa a parintiilor, dar si un concurs online pentru copii.

Asadar multe activitati frumoase, imbratisate cu drag de catre copii si parinti. Pana acum s-au jucat 7 runde de sah clasic (mai sunt 2), iar la grupa de varsta fete 7 ani 8 runde, intrucat sunt doar 6 participante si joaca 10 runde (tur-retur). Campionatul de blitz s-a incheiat , noi am obtinut cu elevii nostri 5 medalii la 4 categorii din 5 la care am participat.

Rezultatele au fost 3 medalii de aur, 2 de bronz dupa cum urmeaza: medalie de aur la fetite 7 ani – Boerescu Maria, medalie de bronz la fetite 7 ani cu Boboc Sofia, medalie de bronz la baieti 7 ani cu Savu Vicentiu, medalie de aur la fetite 9 ani cu Maria Gatej si medalie de aur cu Anghel Teodor la baieti 9 ani. Singura categorie la care nu am obtinut medalie a fost la baieti 11 ani, unde Dan Nicolae a fost foarte aproape dar a cedat putin nervos cand nu i-au iesit lucrurile asa cum spera la runda 5, si a pierdut 3 partide consecutive , obtinand in cele din urma un decent loc 7.

   

(Vicentiu - la 5 ani, medaliat cu bronz la CN Scolar de Blitz)

La sahul clasic astazi nu a fost cea mai frumoasa zi pentru reprezentatii clubului nostru, insa avem copii care se lupta inca pentru podium la toate categoriile la care participam. Le tinem pumnii pentru aceste 2 ultime runde.

O problema des semnalata la toate competitiile nationale la care participam este imbolnavirea frecventa a copiiilor. Indiferent de la ce club vin, din ce colturi ale tarii, mereu copiii se imbolnavesc la competitiile acestea si prezinta simptome similare (dureri de burta, greata, voma, febra, dureri de cap). Este drept ca in comunitatiile mari de copii circula virusi, ca nu se spala suficient pe maini si ca isi baga degetele in gura in timpul partidelor (sau piese de sah) , insa problemele nu cred ca apar doar de aici. Igiena precara din bucatariile hotelurilor, faptul ca nu se schimba cearceafurile in decurs de 10 zile, curentul de pe holurile hotelurilor si uneori chiar si mancarea. Din pacate ne bucuram ca avem costuri mai putin ridicate dar in joc este mereu sanatatea copiiilor si neglijam acest aspect deosebit de important.

(Manu si Teo uitandu-se la desene in spitalul municipal Rm Valcea)

In alta ordine de idei, inteleg si organizatorii competitiilor acestea, ca au un barem de pret pe care trebuie sa il respecte si nu este usor sa il obtina, mai ales ca nu este deloc ridicat. Poate ar trebui gasita o solutie in asa fel incat sa fie mai multe variante de cazare in functie de buget (sa fie si conditii de 3 stele macar – unele pe bune, nu cum se mai practica pe la noi in tara in anumite zone).

La prima vedere oricum totul pare ok, nici organizatorii nu pot stii exact cum functioneaza lucrurile in bucatarii (mai mult decat ceea ce se observa la prima vedere).

Apreciem insa gestul domnului organizator Radu Sofran care actioneaza prompt de fiecare data cand sunt probleme . Anul acesta spre exemplu a mers personal cu copiii la spital sa ii verificam, oferindu-ne tot sprijnul sau in aceste probleme. Nu multi organizatori fac asta, de regula suntem invinuiti ca ar fi mancat  alte lucruri in alte parti care au cauzat probleme, nelandu-se nici o masura si neoferindu-nis-se nici un sprijin.

Nu este insa o solutie sa aratam cu degetul in nici o directie, eu cred ca problemele astea trebuie rezolvate prin implicarea noastra, a tuturor delegatiilor si crearea unui mediu propice. Sa venim cu idei ce ar putea ajuta si organizatorii sa ne creeze conditii cat mai bune, sa oferim relatiile necesare atunci cand putem, chiar si sa solicitam anumite standarde federatiei pentru aceste competitii. Poate ca este o problema oarecum noua asta, imi inchipui ca si conditiile hotelurilor s-au deteriorat in timp pentru ca sunt hoteluri vechi, unde exista acum umiditate, mucegai, bacterii, care au inceput sa isi faca simtita prezenta. Sunt convinsa ca sunt multi factori in joc, dar sunt convinsa ca se pot lua masuri sa nu mai ajungem mereu aici.

Este destul de frustrant atat pentru copil, parinte, antrenor, ca dupa un an de munca, atunci cand copiii isi testeaza fortele pentru a vedea roadele muncii lor, sa fie bolnavi si sa nu poata face nimic.

Speram ca anul acesta va fi mai bine la Campionatele Nationale Individuale de Copii si Juniori, mai ales ca turneul se desfasoara in hotelurile Olt, Caciulata, Cozia , care au fost recent renovate. Ne vom inarma oricum cu imunizatoare pentru ca in mod clar vor fi o gramada de virusi virali ca in orice primavara 🙂

Maine urmeaza proba de dezlegari si rundele 1-3 de sah rapid, fiind o zi libera de la sahul clasic. Unii dintre copiii nostri se vor odihni maine, iar altii vor concura acerb pentru medalii!

Multa sanatate tuturor si mult succes la rundele urmatoare!