Un mic grup de reprezentanti ai clubului nostru se afla de cateva zile in Spania, unde participa anul acesta la traditionalul festival de sah din Benidorm ajuns anul acesta la editia a 16-a.  Este vorba de Radu Teodor (8 ani), Mircea Butolo (8 ani), insotiti de antrenorul Adrian Stanca (mult mai multi ani).

Teo si Mircea joaca in prima saptamana in cadrul openului de adulti cu ELO sub 2000, urmand ca in ultimele zile sa participe la un open pentru copii. Este un open foarte popular, circa 350 jucatori din foarte multe tari de pe mai toate continentele.  De altfel sahul este foarte popular in Spania. Orice ziar cotidian spaniol care se respecta are daca nu o rubrica de sah macar o diagrama, de tipul “albul muta si castiga”

Pentru Teo este prima participare la un open international pentru seniori, el mai avand o singura experienta la acest nivel, un turneu de sah pentru seniori amatori jucat anul acesta in luna martie in Valcea . Primele partide ale lui Teo au fost foarte dificile, el pierzand pana acum ambele partide impotriva unor adversari cu ELO -uri de circa 1800. Teo s-a straduit foarte mult dar deocamdata a avut multe emotii si nu a reusit sa arate tot ce stie si poate. In runda a 3-a Teo  a intalnit cu albele un sahist belgian de 74 de ani cu ELO cca 1500 care i-a adus si prima victorie. Tinem pumnii si pe mai departe!

Mircea Butolo are mai multe openuri pentru seniori la activ, este mai experimentat. Mircea a jucat vreo 2 openuri pentru seniori in Bucuresti, a mai jucat in luna septembrie un open sub 1600 de seniori la Corund, si a participat la divizia B pe echipe pentru senori in luna octombrie, la Galati. Mircea a inceput concursul relaxat, si incearca sa isi faca jocul sau obisnuit, cu multe idei interesante de atac si complicatii tactice. In prima runda Mircea a facut remiza cu un spaniol de circa 1800 Elo, dupa o partida in care avantajul a trecut de cateva ori pe la ambii jucatori. Am remarcat in aceasta partida jocul foarte precis al lui Mircea in finalul de nebuni cu pion in minus in care orice greseala oricat de mica i-ar fi adus infrangerea. In runda a 2-a Mircea a intalnit cu negrul un suedez cu un Elo un pic peste 1700. Suedezul i-a intins lui Mircea o capcana, si la prima vedere Mircea a intrat in ea. Insa Mircea a reusit sa calculeze mai mult si mai bine decat adversarul sau si a observat un important sah intermediar la capatul unei variante fortate, sah care a facut ca suedezul sa fie cel care a cazut in capcana! “Cine sapa groapa altuia…”. Azi Mircea a intalnit un junior spaniol de 18 ani, probabil cea mai grea partida de pana acum, pe care a si pierdut-o.

Eu joc in cadrul turneului principal (open pentru jucatori cu ELOuri intre 2000 si 2300, 150 participanti) si am obtinut pana acum 2 remize si o victorie din cele 3 partide. In jocul meu se resimte un pic de “rugina” , jucand foarte putin in ultimii ani.

Atmosfera in cadrul grupului nostru este una placuta, si incercam sa ne incurajam unii pe altii inainte de partide. Turneul se joaca in conditii placute, si o atmosfera parca mai putin incrancenata decat pe la noi. Deocamdata vremea a fost un pic mai friguroasa decat este in mod normal in aceasta perioada in sudul Spaniei, unde vremea poate sa ajunga in unele zile pe la 20 de grade Celsius. Este totusi o vreme placuta de toamna tarzie. Ne-am plimbat destul de mult prin Benidorm, o sa facem mai multe poze. Teo si Mircea nu au uitat nici  aici de scoala,  zilnic i-am vazut facandu-si temele.

Chiar daca pare un pic off-topic, mi-a retinut atentia un pasaj din Daily Mail-ul de sambata. Este vorba de o declaratie a lui Mourinho, cunoscutul antrenor, inaintea derbyului din fotbalul englez Arsenal Londra-Manchester United. care spunea asa “Ma uitam ieri la un film –Borg McEnroe – si antrenorul lui Borg spunea acestuia ‘cate un punct, unul cate unul, gandeste-te doar la urmatorul punct’. Le spun jucatorilor mei sa se gandeasca doar la partida urmatoare. Nu ne gandim cu cate puncte suntem in fata lui Arsenal sau cu cate puncte suntem in spatele liderului. Ne concentram doar la partida.”

La fel si la sah, jucatorul trebuie sa se concentreze doar la partida urmatoare, fara sa isi faca alte calcule sau griji legate de locul in clasament sau de ELO.

O sa revenim in zilele urmatoare cu alte noutati din Benidorm!

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

Campionatul Național pe Echipe de Copii și Juniori 2023

Echipele noastre s-au întors de la Campionatele Naționale de Copii și Juniori cu 17 trofee (6 aur, 5 argint, 6 bronz). Într-un clasament general al cluburilor, anul acesta ne-am aflat pe locul 2 în România Read more…

Noutati

Cursuri de Șah acum și în sector 3!

Am început înscrierile! Cursurile de șah vor începe din 16 octombrie, însă până atunci formăm grupele și așteptăm înscrieri! Cursurile vor fi pe grupe de vârstă și nivel: inițiere, începători, intermediari sau performanță. Primăria sector Read more…

Noutati

Campionatul European de Șah Rapid și Blitz pentru Juniori, Slovenia, 2023

Junioara noastră Emma Crețescu a participat la Campionatul European de Șah Rapid și Blitz pentru Juniori din Slovenia, de la Terme Catez, în perioada 27.09-1.10, la grupa de vârstă fete 10 ani. A fost un Read more…