Astăzi vă prezentăm un interviu cu Mihnea Coman, unul din cei mai mari juniori din familia CSU Bucureşti.

Mihnea este un tânăr remarcabil, cu un CV impresionant, plin de rezultate deosebite la olimpiadele la care participă. Este un spirit competitiv, căruia îi plac provocările intelectuale, are o bogată cultură generală şi este un pasionat al sportului minții, pe care ne bazăm la echipa de juniori la categoria 18 ani. 

Iată cum a răspuns Mihnea la cele câteva întrebări pe care i le-am adresat:

Bună Mihnea! Ne spui şi nouă cum a apărut şahul în viața ta?

Şahul a apărut în viaţa mea atunci când părinţii mei mi-au cumpărat, de ziua mea, o tablă din lemn şi piesele de şah. Aveam şapte ani şi părinţii au vrut să îmi cumpere un alt joc inteligent, sătui fiind de rezolvarea cu mine a multor lego-uri sau puzzle-uri. Ei scăpau totuşi din când în când, fiind înlocuiţi de bunicul meu. Tatăl meu mi-a arătat piesele si m-a învăţat cum să le mut pe tabla de şah. De aici şi până la prima mea legitimare la un club de şah a fost doar un pas.

Cum se desfăşoară pregătirea ta la şah? Cât timp aloci şahului pe săptămână?

Pregătirea la şah constă in antrenamentele făcute cu antrenorul meu si în pregătirea individuală, aici incluzând şi partidele jucate on-line cu diverşi jucători din lumea întreagă pe platformele de şah specializate.

Din păcate, timpul alocat pregătirii nu mai este cel pe care mi-l doresc deoarece pregătirea pentru şcoală şi a olimpiadelor la matematică, fizică sau lingvistică îmi consumă foarte multe ore. Încerc totuşi să găsesc un echilibru între acestea.

Dacă ar fi să poți provoca pe oricine la o partidă de şah, cine ți-ai dori să fie oponentul tău şi de ce?

Dacă aş putea, l-aş provoca pe norvegianul Magnus Carlsen pentru ca îl consider cel mai bun jucător din istorie.

Toate ca toate, dar de ce îți place şahul?

Şahul, supranumit şi “sportul minţii“, este o formă elevată de petrecere a timpului liber. Ajută la dezvoltarea memoriei şi a gândirii creative, a abilităţilor matematice şi logice, îmbunătățeşte abilitatea de a lua decizii sub presiune. Şi nu în ultimul rând, este foarte distractiv.

Mai ai şi alte pasiuni în afară de şah? 

În afară de şah , îmi place să citesc şi să ascult muzică clasică.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746