Astăzi o să vă prezentăm un interviu savuros cu Luca, un puști extrem de sincer, care vă va intra instant la suflet. Are 9 ani, pune extrem de multă pasiune în orice face și nu în ultimul rând, este un șahist foarte talentat. Să vedem ce ne spune Luca:
Bună Luca! Ne spui și nouă cum ai ajuns tu să îndrăgești șahul?
Bună Andrada! Am început să practic șahul în joacă, la grădiniță când aveam cinci ani, dar nu am înteles mare lucru până nu am ajuns, o jumătate de an mai târziu, la CSU de Șah București, unde am luat contact prima dată cu doamna Camelia. Când am intrat în sala de antrenament am fost foarte surprins să văd atâtea cupe acolo, încât din acel moment mi-am dorit foarte mult să ajung să câștig și eu una. Doamna Camelia mă învăța cum se mută piesele pe tablă și eu îi tot spuneam că vreau cupe și medalii.
(Luca chiar la primul lui concurs)
Dintre toate concursurile la care ai participat, este vreun concurs care ți-a rămas la suflet? Dacă da, de ce?
La suflet mi-a rămas chiar primul meu concurs organizat de club, Cupa Prichindel Ediția 4 – 2017, unde am obținut și prima mea cupă pentru locul 3, la vârsta de 6 ani și 3 luni. A fost concursul unde am plâns pentru prima dată, chiar de la prima rundă, când am pierdut în fața colegului meu, mai mic de varsta decât mine, Matei Țăranu.
(Luca și colegul lui, Matei Țăranu)
Ai vreun idol în șah? Dacă da, care? Ai vrea să joci o partidă de șah cu el?
Da, îl am ca idol pe Robert Creangă, pe care îl admir de când am început să practic șahul. Am avut ocazia să vorbesc cu el după Campionatul Național de la Călimănești din aprilie 2019, când luam masa, dar nu prea am știut cum să port o discuție , pentru că îmi era prea rușine de el. Căutam să îi atrag atenția cu mici prostioare de care el nu s-a arătat interesat(cum era de așteptat).
Da, mi-aș dori mult să joc o partidă de șah cu el.
(Luca și idolul lui, Robert Creangă)
Dacă un coleg de-al tău ți-ar zice că vrea să se înscrie la șah, ce sfaturi i-ai da?
Când unii colegi de școala și-au exprimat dorința de a se înscrie la șah, i-am încurajat să practice acest sport al minții. Le-am ținut chiar unele lectii de inițiere după orele de școala(eu având mereu la dulap tabla și piesele de șah), pentru a le stârni și mai mult interesul. Dar nu cred că își doreau cu adevărat să practice șahul, pentru că necesită timp și multă muncă.
(Luca la pescuit)
Ce alte pasiuni mai ai tu în afară de șah?
Pescuitul!!!! Este cea mai mare pasiune a mea, după șah!
Vreau să spun aici faptul că, începând cu vârsta de 5 ani, odată cu însușirea primelor cunoștinte despre șah, am ales să fiu Băiat de Altar la Biserica cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Dristor, unde slujesc lui Hristos alături de părinții preoți, în fiecare zi de duminică și sărbătoare- atunci când nu am concursuri la șah.
Când am împlinit vârsta de 5 ani, la întrebarea, ce sport îmi recomandați?, părintele duhovnic mi-a spus scurt: “înot și șah”. Cred că așa a fost insuflat de Dumnezeu să îmi spună, pentru că într-adevăr nu mă văd făcând alt sport.
(Luca - Băiat de Altar)