Interviul de astăzi este cu Sofia Vrânceanu, una dintre fetele noastre de bază la categoria ei de vârstă. Sofia este o jucătoare experimentată care a avut rezultate foarte bune la turneele la care a participat încă de la primele turnee jucate.

Bună, Sofia! Ne spui și nouă cum ai ajuns să îndrăgești șahul?

Când eram mică, îmi plăcea foarte mult să fac puzzle-uri. Nu mă ridicam de la masă până nu terminam, stăteam și 2-3 ore. Văzând asta, părinții mei s-au gândit să practic un sport care presupune răbdare. Așa a părut șahul în viața mea. Primii pași în șah, i-am făcut alături de profesoara mea, Camelia, care mi-a insuflat dragostea pentru acest sport. Îmi aduc aminte cu plăcere de orele petrecute cu ea.

Ai recomanda să practice șah și altor copii? Dacă da, de ce?
Recomand practicarea șahului tuturor copiilor, deoarece dezvoltă gândirea, memoria, imaginația. Șahul îți dă ocazia să călătorești și să participi la turnee la care întâlnești alți copii cu care poți lega prietenii.
De asemenea, experiența turneelor poate ajuta la examenele de la școală pentru că ești obișnuit cu timpul, emoțiile și atmosfera tensionată.

 

Care sunt jucătorii tăi favoriți din lume? Ai vrea să joci cu unul dintre ei? Dacă da, cu care?
Îmi plac mulți jucători. Pe unii dintre ei i-am cunoscut la turneul de sah Superbet Rapid & Blitz Chess România 2019, unde au jucat 10 mari maeștri. Însă, jucătorul meu favorit este Wesley So, pe care-l urmăresc de mult timp pe internet și cu care aș vrea să joc.

 Care este cel mai drag turneu al tău la care ai participat? 
 Am participat la multe turnee, de care îmi aduc aminte cu plăcere, turnee la care am câștigat medalii și cupe, dar cel mai drag turneu este Campionatul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade”, unde am câștigat locul I la șah clasic și șah rapid. Aș vrea să mai am ocazia de a retrăi această experiență!

 Ai și alte pasiuni în afară de șah?
În afară de șah, îmi place să citesc, iar mai nou am descoperit plăcerea de a înota și escalada.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746