Interviul de astăzi este cu Sofia Vrânceanu, una dintre fetele noastre de bază la categoria ei de vârstă. Sofia este o jucătoare experimentată care a avut rezultate foarte bune la turneele la care a participat încă de la primele turnee jucate.

Bună, Sofia! Ne spui și nouă cum ai ajuns să îndrăgești șahul?

Când eram mică, îmi plăcea foarte mult să fac puzzle-uri. Nu mă ridicam de la masă până nu terminam, stăteam și 2-3 ore. Văzând asta, părinții mei s-au gândit să practic un sport care presupune răbdare. Așa a părut șahul în viața mea. Primii pași în șah, i-am făcut alături de profesoara mea, Camelia, care mi-a insuflat dragostea pentru acest sport. Îmi aduc aminte cu plăcere de orele petrecute cu ea.

Ai recomanda să practice șah și altor copii? Dacă da, de ce?
Recomand practicarea șahului tuturor copiilor, deoarece dezvoltă gândirea, memoria, imaginația. Șahul îți dă ocazia să călătorești și să participi la turnee la care întâlnești alți copii cu care poți lega prietenii.
De asemenea, experiența turneelor poate ajuta la examenele de la școală pentru că ești obișnuit cu timpul, emoțiile și atmosfera tensionată.

 

Care sunt jucătorii tăi favoriți din lume? Ai vrea să joci cu unul dintre ei? Dacă da, cu care?
Îmi plac mulți jucători. Pe unii dintre ei i-am cunoscut la turneul de sah Superbet Rapid & Blitz Chess România 2019, unde au jucat 10 mari maeștri. Însă, jucătorul meu favorit este Wesley So, pe care-l urmăresc de mult timp pe internet și cu care aș vrea să joc.

 Care este cel mai drag turneu al tău la care ai participat? 
 Am participat la multe turnee, de care îmi aduc aminte cu plăcere, turnee la care am câștigat medalii și cupe, dar cel mai drag turneu este Campionatul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade”, unde am câștigat locul I la șah clasic și șah rapid. Aș vrea să mai am ocazia de a retrăi această experiență!

 Ai și alte pasiuni în afară de șah?
În afară de șah, îmi place să citesc, iar mai nou am descoperit plăcerea de a înota și escalada.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

Panama – ultima parte :)

La ora la care scriu aceste rânduri aventura panameză este pe terminate. Peste câteva ore luăm avionul spre casă, urmând să aterizăm pe aeroportul Otopeni luni cca ora 17. Când am plecat la drum, am Read more…

Noutati

Impresii din Panama III

A venit și ziua a 3-a a șederii noastre în Panama. Întrucât se anunța zi ploioasă , am propus o plimbare prin mall. S-a votat cu 2-1 împotriva propunerii mele, și a trebuit să accept Read more…

Noutati

Impresii din Panama – partea a doua

               Înca din a 2-a zi în Panama, micul nostru grup stăpânește deja expresiile uzuale, pentru a comunica mai ușor cu localnicii. Iată câteva din expresiile pe care le folosim cel mai des:  ”Hola!”, cu Read more…