Interviul de astăzi este cu Ioana Chicăroșie, campioana noastră națională la categoria 12 ani de anul trecut, acum proaspăt campioană cu echipa la categoria 14 ani, la echipe mixte. Ioana este o tânără remarcabilă, rezultatele ei la șah au fost mereu foarte bune și este una dintre cele mai puternice junioare din clubul nostru.  Să vedem ce ne spune despre pasiunea ei – șahul. 

Bună Ioana! Ne spui te rog, ce înseamnă pentru tine șahul?

Bună! Pentru mine șahul înseamnă un mod de a trăi, de a mă exterioriza, a pluti pe un norișor, înfruntând destinul și luptând pentru ceea ce îmi doresc. Poate că nu voi avea o carieră în acest sport, sau poate că da, rămâne o ușiță deschisă în viitor. Oricum, cred cu tărie că m-a ajutat să mă dezvolt intelectual iar, dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș fi ales altă activitate pe care s-o practic și în care să mă remarc.

Tu ai învățat sah de la o vârstă fragedă, simți că șahul te-a ajutat și pe alte planuri, la școală sau în viața de zi cu zi?

Jocul de șah te ajută să îți alegi cu grijă scopurile, ținta pentru care lupți, oferind oportunități nelimitate în a te îndrepta spre lucrul pe care ți-l dorești sa-l obții. În funcție de mutările tale, în viață ajungi să câștigi sau să pierzi. Așadar, șahul m-a învățat să lupt pentru ce îmi doresc, fără a refuza vreo provocare, să mă bucur de reușite și să învăț din eșecuri.

Ai participat la multe competiții și ai avut mereu rezultate frumoase. Este vreun concurs care ți-a rămas la suflet? Și dacă da, care și de ce anume?

Din fiecare concurs am avut câte ceva de învățat, dar cel care mi-a confirmat faptul că șahul ar trebui să devină o parte a vieții mele a fost primul meu Campionat European, cel din Georgia, la vârsta de 7 ani unde am obținut locul 4. Îmi amintesc cu plăcere de noile senzații experimentate acolo, de primul zbor cu avionul și retrăiesc toate emoțiile când am urcat pe podium purtând steagul României.

 

Care este cea mai mare ambiție a ta în legătură cu șahul, vrei să ajungi să învingi pe cineva anume sau să câștigi un anume turneu?

Nu mi-am stabilit un obiectiv anume, îmi doresc să las lucrurile să se întâmple în voia lor, ghidându-mi pașii pe această cărare cu porțiuni aburpte, dar și experiențe minunate.

Spune-ne câte ceva despre tine. Ai și alte pasiuni în afară de șah?

Nimic neobișnuit în ceea ce privește pasiunile mele. Ca oricărui șahist de 13 ani, îmi place matematica, să schiez și să mă aventurez pe trasee prin copaci. În afară de șah mai joc și baschet de aproape 1 an.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746