Interviul de astăzi este cu Ioana Chicăroșie, campioana noastră națională la categoria 12 ani de anul trecut, acum proaspăt campioană cu echipa la categoria 14 ani, la echipe mixte. Ioana este o tânără remarcabilă, rezultatele ei la șah au fost mereu foarte bune și este una dintre cele mai puternice junioare din clubul nostru.  Să vedem ce ne spune despre pasiunea ei – șahul. 

Bună Ioana! Ne spui te rog, ce înseamnă pentru tine șahul?

Bună! Pentru mine șahul înseamnă un mod de a trăi, de a mă exterioriza, a pluti pe un norișor, înfruntând destinul și luptând pentru ceea ce îmi doresc. Poate că nu voi avea o carieră în acest sport, sau poate că da, rămâne o ușiță deschisă în viitor. Oricum, cred cu tărie că m-a ajutat să mă dezvolt intelectual iar, dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș fi ales altă activitate pe care s-o practic și în care să mă remarc.

Tu ai învățat sah de la o vârstă fragedă, simți că șahul te-a ajutat și pe alte planuri, la școală sau în viața de zi cu zi?

Jocul de șah te ajută să îți alegi cu grijă scopurile, ținta pentru care lupți, oferind oportunități nelimitate în a te îndrepta spre lucrul pe care ți-l dorești sa-l obții. În funcție de mutările tale, în viață ajungi să câștigi sau să pierzi. Așadar, șahul m-a învățat să lupt pentru ce îmi doresc, fără a refuza vreo provocare, să mă bucur de reușite și să învăț din eșecuri.

Ai participat la multe competiții și ai avut mereu rezultate frumoase. Este vreun concurs care ți-a rămas la suflet? Și dacă da, care și de ce anume?

Din fiecare concurs am avut câte ceva de învățat, dar cel care mi-a confirmat faptul că șahul ar trebui să devină o parte a vieții mele a fost primul meu Campionat European, cel din Georgia, la vârsta de 7 ani unde am obținut locul 4. Îmi amintesc cu plăcere de noile senzații experimentate acolo, de primul zbor cu avionul și retrăiesc toate emoțiile când am urcat pe podium purtând steagul României.

 

Care este cea mai mare ambiție a ta în legătură cu șahul, vrei să ajungi să învingi pe cineva anume sau să câștigi un anume turneu?

Nu mi-am stabilit un obiectiv anume, îmi doresc să las lucrurile să se întâmple în voia lor, ghidându-mi pașii pe această cărare cu porțiuni aburpte, dar și experiențe minunate.

Spune-ne câte ceva despre tine. Ai și alte pasiuni în afară de șah?

Nimic neobișnuit în ceea ce privește pasiunile mele. Ca oricărui șahist de 13 ani, îmi place matematica, să schiez și să mă aventurez pe trasee prin copaci. În afară de șah mai joc și baschet de aproape 1 an.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

Cupa CSU Online 16

Weekendul 25-26 septembrie, revine Cupa CSU ONLINE Ediția 16! Pentru detalii și înscrieri consultați prospectul următor:

Noutati

ANNUAL CHESS CONTEST 2021

9 octombrie 2021 Concursul este parte a proiectului Global Chess Festival organizat de Judit Polgar Chess Foundation, fundația înființată de cea mai puternică jucătoare de șah a tuturor timpurilor. Global Chess Festival a luat naștere Read more…

Noutati

Episodul 2: Finala Juniorilor mici – București, Rin Grand Hotel

Continuăm azi o serie de articole despre cele mai importante concursuri la care a participat clubul nostru anul acesta. Episodul 2: Finala Campionatului Național de Copii, București (Rin Grand Hotel)- mai 2021 Acum un an Read more…