La Cap Aurora am avut parte de mare fara soare si de multa ploaie…dar hamsiile au fost proaspete si Romania nu a luat gol la Campionatul Mondial. FISCA 2018 a avut parte de cifre record de participare, cca 650 participanti, si pe buna dreptate. Organizarea a fost la un nivel bun pentru un festival de o asemena amploare, am vazut o atmosfera generala mai relaxata ca de obicei. Anticipam ca la anul vom avea mai mult soare si un numar si mai mare de participanti.
Turneul Piticot U06 a fost dominat de catre mezinul delegatiei noastre, Savu Vicentiu-Dorian (antrenor Cioteanu Andrada), care a castigat toate partidele, 9 victorii din 9 partide! Inteligenta si maturitatea deosebita in gandire in raport cu varsta pe care o are, memoria foarte buna, si stilul direct si ofensiv de joc il recomanda pe Vicentiu inca de pe acum ca unul dintre liderii generatiei sale in Romania. Felicitari “Vice”, si multumim mult! Tot la aceasta categorie de varsta, Cioteanu Andrada a ocupat locul 3 intr-un clasament al antrenorilor, participand cu un sigur elev, restul piticotiilor de u6 ne participand anul acesta.
In competitia U08 s-au remarcat asa cum era de asteptat si cativa dintre copiii legitimati la CSU de Sah Bucuresti. Asta in conditiile in care am avut cateva absente notabile, cum ar fi a lui Danila Tudor (care va participa in luna august la Campionatul European pentru copii U08) si a lui Podarica Alexandru.
Nica Tudor-Stefan a primit de la antrenorul sau, Petrescu Cristian zis “Indianul”, obiectivul minimal de a realiza cel putin 9 puncte din cele 9 partide :} . In cele din urma “Tudi” a reusit ‘doar’ 8 puncte din 9 partide. Felicitari Tudi si mult succes in continuare!
Savu Victor-Xavier a reusit un concurs bun spre foarte la Cap Aurora, cu victorii in premiera la cativa adversari traditionali. Victor este un copil care nu se pierde cu firea in momentele mai dificile ale partidelor, ceea ce reprezinta o calitate importanta. Cu 7 din 9 Victor a reusit sa ocupe un loc pe podium, si anume, locul 3. Felicitari Victor!
Gurau Matei-Alexandru a jucat bine in prima parte a turneului, si a fost printre protagonistii competitiei, dar infrangerea suferita in a 2-a zi cu runde duble in runda de la ora 9 (cand a fost prea somnoros) l-a scos din lupta pentru primele locuri. Speram ca Matei sa continue sa se antreneze cu aceea placere pentru sah si seriozitate cu care ne-a obisnuit, iar asta este cel mai important!
Pentru Aldea Maria-Antonia a fost primul ei open national. Maria si-a dorit foarte mult un rezultat cat mai bun, pentru care a muncit foarte mult, jucand cele mai lungi partide si repetandu-si foarte mult deschiderile invatate. Dincolo de rezultatul obtinut si de jocul aratat, care pe noi ne multumeste, atitudinea Mariei este ceea ce ne-a impresionat cat mai mult. Intr-un clasament neoficial al fetelor de la U08, Maria a iesit pe locul 5 cu 5 din 9. Multumim Mariei, un sufletel mare, felicitari si-I dorim sa aiba aceeasi pofta de sah si de viata mai departe!
La U10 am fi putut fi mai bine prezenti in lupta pentru primele locuri, dar Cosac Robert-Mihai si Ciocani Iosif (componenti ai lotului national la aceasta categorie de varsta) au ales sa joace mai sus, la U14. (la fel ca alti copii de la CSU). De asemenea, copii precum Butolo Mircea-Alexandru (care a ales sa se pregateasca intens pentru Campionatul European Scolar care a inceput zilele acestea in Polonia), Radu Teodor, Coicev Matei-Andrei (care a jucat foarte bine la U14) sau Gorea Rares-Andrei ar fi putut fi printre protagonistii luptei pentru primele locuri.
Cojocaru Filip nu este legitimat la clubul nostru dar se antreneaza la CSU de Sah Bucuresti si la grupe si cu antrenor particular colaborator al clubului nostru. Filip a crescut mult in ultimul an, iar anul acesta la FISCA a fost pana in ultimul moment printre protagonistii luptei pentru un loc pe podium. Rezultat final, 7 din 9 si locul 4 pentru Filip, care a acuzat o stare de oboseala in partea a 2-a a competitiei. Chiar si asa Filip termina cu capul sus si cu sperante mari pentru viitor. Felicitari, Filip!
Anghel Teodor-Andrei a avut multe turnee cu clasari pe podium, inclusiv 3 medalii de aur la CN scolare la inceputul lunii februarie. Nu a reusit acest lucru si la Cap Aurora, dar poate ca este bine un dus rece din cand in cand; suntem siguri ca Teo isi va imbunatati jocul la CN pe echipe de la Iasi care incep pe 13 iulie.
Patru Razvan-Mihai are mai mereu emotii mari cand participa la competitii oficiale, lucru care l-a impiedicat sa arate ceea ce stie. Pentru ca de stiut, stie destule. La Cap Aurora, Razvan si-a gestionat mai bine emotiile iar crizele de timp au fost si ele mai rare, ceea ce s-a vazut in rezultatul final, 6 puncte din 9 partide, rezultat care putea sa fie si mai bun intr-o alta conjunctura. Felicitari Razvan, si continua sa faci ceea ce ai facut anul acesta la Cap Aurora!
Mainov Stefan-Gabriel a jucat foarte bine la mare, fata de cat s-a pregatit in ultimul an. Asta arata talent si potential pentru viitor. Daca s-ar apuca mai serios de sah…cine stie?! Felicitari Stefan pentru cele 6 din 9, si te asteptam mai des pe la turnee.
Asa cum ne-a obisnuit, Vranceanu Sofia-Maria a jucat cele mai lungi partide, de cateva ori partida ei fiind ultima care continua sa se mai joace din toata runda. Sofia merita orice rezultat obtine, ba chiar mai mult, intrucat se antreneaza foarte mult. La FISCA Sofia a scos 6 puncte din 9 partide, si a aratat mult potential, lucru pentru care nu putem decat sa o felicitam!
Despre Bar Andrei-Alecsandru o sa mai auzim. Este un copil destept, se antreneaza mult si cu placere, are tot sprijinul parintilor…oare lipseste ceva? Momentan Andrei nu are inca incredere in el. Dupa ce va reusi, treptat, sa isi recapete increderea si cand isi va da seama de ce este in stare, Andrei va fi capabil de multe. Si apoi de si mai multe. La FISCA Andrei a avut parca mai mult ghinion decat noroc…va fi si invers alta data. Felicitari Andrei, si ai mai multa incredere in tine, pentru ca noi avem!
Rusnac Stefan a jucat in fata la inceputul turneului, dar a ratat mult. Stefan joaca inca foarte repede, ceea ce duce la multe greseli nefortate in pozitii bune si foarte bune. Daca va scapa de greselile tactice nefortate si va calcula mai atent variantele, Stefan va putea sa isi puna mai bine in valoare sahul invatat si calitatile frumoase pe care le are, creativitate si un stil de joc ofensiv. Stefan avea 3 puncte dupa primele 3 partide, dar a terminat cu…5 puncte din 9 partide, semn ca s-a demoralizat un pic in partea a 2-a a turneului. Capul sus Stefan si continua sa crezi in tine!
Arora David-Narayan a jucat la Cap Aurora coplesit de emotii. A fost primul lui open de nivel national. Usor-usor David a prins curaj si a jucat din ce in ce mai bine in jumatatea a 2-a a turneului. David este un copil destept cu mult potential nevalorificat, ceea ce ramane sa demonstreze in viitor. 5 puncte din 9 pentru David si sperante de viitor pentru noi.
Tot la U10 in clasamentul antrenorilor Adrian Stanca a ocupat locul 2.
In turneul U14 ar fi putut juca Robert Creanga (care ar fi fost mare favorit la locul 1) sau Andrei Mainescu (care ar fi fost in cel mai rau caz intre protagonistii luptei pentru primele locuri). Cei doi au ales sa joace la seniori si nu au regretat!
De asemenea, premiul 1 la antrenori la aceasta categorie i-a revenit colegului nostru Dinu Dumitru Daniel.
Cu 6,5 puncte din 9 partide Nicoara David-Cristian a aratat ca stie mult sah, dupa cum s-a vazut in numeroasele partide in care a jucat live, dar a si ratat foarte mult. Un pic mai multa incredere in fortele proprii l-ar ajuta mult pe David, si fie ca acest FISCA2018 sa insemne un declic psihologic pe care noi il asteptam de ceva vreme de la David.
Ciocani Iosif a avut un start mai lent si s-a desmeticit mai greu, el pornind ezitant cu 1,5 din 3. Iosif a mai scos 5 puncte din ultimele 6 runde si a terminat decent concursul.
Mainov Ioan-Mihail (6 puncte din 9 partide) a jucat tot turneul la mesele din fata, dar infrangerea din ultima runda (singura infrangere) l-a aruncat pe locul 15 in clasamentul general (in timp ce o victorie l-ar fi urcat pe unul din locurile 2 sau 3 la general). Pana la urma pe Ionut l-au costat mult remizele oferite cu multa generozitate in situatii favorabile pe tabla.
Baciu Daniel a avut un parcurs normal (6 din 9) pentru nivelul lui actual, dar fara sa se implice in lupta pentru primele locuri.
Nicolae Dan-Stefan a jucat multe runde la primele mese (mesele cu transmisii live pe Internet ale partidelor), el aflandu-se la un moment dat de unul singur pe primul loc cu 4 din 4. Pana la urma in urma catorva ratari ale unor pozitii bune la care s-a adaugat faptul ca Dani a luptat partide lungi si grele a dus la o stare de oboseala care a dus la un finish mai slab si punctaj final 5,5 din 9. Una peste alta evolutiile lui Dani au fost incurajatoare totusi.
Chicarosie Ioana-Bianca a venit la Cap Aurora dupa o perioada in care s-a antrenat mai putin (datorita scolii), lucru care s-a vazut in jocul ei. Chiar si asa, cu 5,5 din 9 Ioana a reusit un loc 3 la fete 12 ani.
Coicev Matei-Andrei a fost cel mai mic dintre jucatorii clubului nostru la aceasta categorie de varsta. Matei abia a facut anul acesta saltul de la U8 la U10, astfel incat rezultatul de 5,5 din 9 obtinut la U14 este unul foarte bun!
Cosac Robert-Mihai si-a incercat de 2 ori sansa la mesele de live, una dintre cele doua partide fiind una foarte disputata impotriva castigatorului concursului, Neghiu (pierduta pana la urma). Dupa aceste infrangeri Robert s-a demoralizat un pic si a jucat la un nivel mai putin bun decat nivelul cu care ne-a obisnuit. Pana la urma, a fost un turneu foarte bun de pregatire din care nu avem decat de invatat.
Au mai jucat la U14: Bisti Stefan, Nicolae Andrei, Rusnac Mihai, Nedelcu Alexandru-Nicholas, Stan Anghel-Cristian, Titu Robert-Stefan, Nicoara Iris-Maria, Jula Diana. Ei au terminat pe la jumatatea clasamentului, fiind vorba in majoritatea cazurilor de copii care au inceput sa practice sahul mai tarziu decat colegii de generatie sau de copii care au venit la FISCA dupa o perioada mare de pauza.
La turneul de seniori clubul nostru a fost reprezentat de catre 3 juniori: Creanga Robert-Ionut (U12), Mainescu Andrei-Cristian (U12) si Coman Mihnea-George (U16)- proaspat reintors la clubul-mama, CSU. Cu totii au avut cateva realizari foarte bune si plusuri la ELO. Robert a obtinut 5 medalii anul acesta , dupa cum urmeaza: Locul 1 la categoria 12 ani open sah clasic, locul 1 la masa 1 echipe , locul 2 la blitz din 100 de participanti, 2 la sah tandem, locul 3 la sah blitz pe echipe. Felicitari, Robert!
Adrian Stanca, autorul acestor randuri, s-a reintalnit anul acesta la mare cu una din marile lui iubiri…gastronomice, hamsia prajita :)) Pe langa aceasta, el le multumeste tuturor copiilor cu care a lucrat la Cap Aurora, precum si celorlalti care au reprezentat clubul nostru, pentru efortul depus si comportament. De asemenea, multumiri tuturor parintilor de la CSU Bucuresti pentru eforturile deosebite, sprijinul si intelegerea acordata lui Adrian si colegilor lui de la CSU.
Numai impreuna putem forma un grup puternic, o familie sahista de pe urma careia sa beneficieze im primul rand copiii!