Am ajuns cu retrospectiva noastră la Campionatele Naționale pe Echipe pentru Copii și Juniori. Acestea au avut loc la Iași în perioada 12-20 iulie 2021. Ne-a plăcut mereu să mergem la o competiție care are loc într-un oraș atât de frumos ca Iași. Cazarea și masa au fost și ele la un nivel foarte bun. Din păcate, în Sala Polivalentă unde s-a jucat nu a existat nici o formă de ventilație, a fost caniculă pe toată durata competiției iar organizatorii (care au oferit totuși apă plată prin intermediul unui sponsor,) nu au părut a încerca să amelioreze situația. Unii o să spună că toată lumea a jucat în aceleași condiții. Da, dar unii copii au fost mai afectați de caniculă decât alții.
Sa le luăm pe rând…Numărul de echipe: F8 – 3 echipe (una din Iasi, una de la noi), B8 – 7 echipe (3 din Iasi, 2 de la noi), F10 – 7 echipe (3 din Iasi, una a noastra), B10 – 11 echipe (3 din Iasi, 1 a noastră), F12 – 4 echipe (una din Iasi) , B12 – 12 echipe (3 din Iasi și 3 de la noi), F14 – 3 echipe, B14- 8 echipe (una din Iasi, una a noastra) F16 – 3 echipe, B16 – 3 echipe, F18 – 3 echipe, B18 – 8 echipe (una din Iasi), F20 – 4 echipe, B20 – 3 echipe (una din Iași). Au luat parte un număr considerabil mai mic de echipe, la fete în afară de categoria F10 simpla prezentare la competiție a fost suficientă pentru o clasare pe podium, cu mici emoții la F12 și F20, unde era nevoie totuși de evitarea ultimului loc pentru aceasta. Ca să nu mai spunem că la unele categorii de vârsta, pentru a se putea totuși desfășura competiția, s-au adaugat echipe de la categorii de vârstă mai mici, echipe care au făcut figurație. Și la băieți au fost mai puține echipe, au fost 2 categorii de vărstă cu câte 3 echipe participante. Iată o temă de gândire pentru noua conducere a Federației Române de Șah. Este nevoie de revitalizarea finalelor țării, iar aici vorbim despre cele pentru copii și juniori, individuale și pe echipe. F.R.Șah va trebui să găsească metode pentru a responsabiliza unele structuri sportive din centre de tradiție ale șahului românesc, cu o prezență modestă spre deloc în ultimii ani la cel mai înalt nivel.
Revenind la clubul nostru, am plecat la echipe cu un regret. Nu am reușit să ne prezentăm la competiție cu câteva echipe, din diverse motive. Așadar, am fi putut avea echipe și la F12, F16, B16, B18 dar câteva absențe (unele de ultim moment) ne-au dat planurile peste cap. Până la urmă am plecat la Iași cu 9 echipe. Doar una dintre ele nu a luat nici o medalie! (este vorba de a 3-a echipă de la U12, care nu era favorită la medalii). Dintre celelalte 8 echipe, 7 au urcat pe podium la șah clasic! Toate acestea în condițiile în care doar una dintre echipele noastre a jucat într-o competiție în care prezența pe podium era garantată de numărul mic de echipe.
O să le discutăm pe rând, fiecare categorie în parte.
Fete 8 ani. Au luat parte doar 3 echipe aici, și la prima vedere pare ca noi am beneficiat aici de faptul că au fost puține echipe. Adevărul este că celelalte 2 echipe au împrumutat fiecare câte o jucătoare. Iar la celelate cluburi s-au regăsit locurile 2, 3, 4, 5, 6 și 8 de la Finala Țării. Echipa noastră nu avea cum să iasă mai jos de locul 3, oricâte echipe s-ar fi prezentat. Ne-am prezentat la echipe cu campioana țării, locul 7 la finală, și cu o a 3-a fetiță care ar fi ieșit între primele 10 și ea dacă ar fi jucat la finală. Crețescu Emma și-a dominat si de data aceasta adversarele la șah clasic, locul 1 pe masa ei la toate probele, și a continuat demonstrația de forță și la celelate probe, cu excepția unei înfrângeri mai degrabă accidentale la blitz. Pentru Panzar Emilia această competiție a fost prima competiție oficială de șah, după mai bine de un an de antrenamente și competiții exclusiv online. Ea are un potențial ridicat, dar momentan lipsa de experiență a contat mult. Chiar și așa, Emilia a crescut mult pe parcursul competiției, ajungând să câștige câteva partide la șah rapid și blitz. Miu Vera a jucat în schimb mult sub nivelul arătat la finala din luna mai. Vera a fost foarte afectată de căldura din sala de joc. Doua locuri 3 și un loc 2 pentru echipa de F8, dar se putea mai mult în alte condiții.
La B8 echipele noastre au făcut o adevărată demonstrație de forță! La șah clasic ele au ieșit pe locurile 2 și 3! Dar trebuie menționat că principalele contracandidate erau practic selecționate, cu jucători provenind de la 3 cluburi diferite, dar îmrumutați de unul dintre cluburi special pentru această competiție. Clubul nostru a dovedit ca are o generație de excepție la această categorie de vârstă, numeroasă, omogenă, și de un nivel foarte bun. Popescu Rareș-Andrei a ieșit pe locul 1 pe masa 1, câștigând partide împotriva a câțiva dintre cei mai buni copii din țară. Pe masa 2, Zlate-Ion Matei a contribuit la victoriile echipei dar a fost un pic inconstant în meciurile importante. Mihali-Viorescu Andrei a ieșit și el pe locul 1 pe masa lui, masa 3, ajutând echipa foarte mult. Petru Varabiescu a urcat pe podium la toate probele, fiind într-o bună formă sportivă. Constantinescu Bogdan-Ionuț și Simion Edward-Matei au contribuit și ei la clasarea pe locul 3 de la șah clasic. Palmaresul copiilor de la B8 este unul bogat, și merită menționat. Șah clasic: locul 2 în formula Popescu Rareș-Ștefan, Zlate-Ion Matei, Mihali-Viorescu Andrei și locul 3 echipa Varabiescu Petru, Constantinescu Bogdan-Ionuț, Simion Edward-Matei. Șah rapid, locul 3: Zlate-Ion Matei, Varabiescu Petru, Mihali-Viorescu Andrei. Blitz, locul 2: Mihali-Viorescu Andrei, Zlate-Ion Matei, Varabiescu Petru.
Nu știam cum o să ne iasă la F10. Aveam o jucătoare debutantă (pe masa 1!) și una împrumutată de la alt club – nivel incert. Ne-a ieșit bine până la urmă… Pentru Sabou Ștefania Theodora a fost prima participare la un CN pe echipe. Am avut emoții pentru ea întrucât urma să joace pe masa 1, unde nu este niciodată ușor. Ștefania s-a comportat foarte bine pe toată durata competiției, iar prima victorie la cunoscuta jucătoare ieșeancă Leca Anastasia rămâne o amintire frumoasă. David Anisia era cea mai experimentată jucătoare a echipei, singura din echipa de acum 2 ani. Anisia a tras echipa după ea, așa cum a făcut și altă dată, și nu întâmplător la șah rapid unde a jucat pe masa 1 echipa noastră a reușit să iasă pe locul 1. Gheorghiu Teodora Maria (venită cu împrumut de la Genius Galați – mulțumim) s-a integrat foarte bine în echipa noastră și ne-a ajutat să ne atingem obiectivele. Mulțumim mult, Teodora! Două locuri 2 la clasic și blitz (după o foarte bună echipă, cea din Baia Mare), și un loc 1 la șah rapid pentru fetele noastre nu este deloc rău.
Pentru echipa noastră de B10 obiectivul era măcar o medalie, la una din cele 3 probe. La șah clasic, baieții au luptat în ultima rundă pentru locul 3, dar nu au reușit. Au reușit totuși la șah rapid, o medalie de argint. Pentru medalia obținută, pentru atitudinea din timpul competiției, pentru prietenia dintre ei, felicităm pe Marinache Luca-Marian, Savu Vicentiu-Dorian, Târcă Terapont-Razvan, Simion Emanuel-Marian.
B12 – Când ai în componență campionul național en-titre, fostul campion național, și un fost medaliat cu argint, o clasare pe locul 2 este aproape un eșec. Așa am resimțit și noi argintul echipei noastre, în componența Coicev Matei-Andrei – locul 1 pe masa 1, așa cum șade bine unui campion național, Butolo Alexandru-Mircea, Anghel Teodor-Andrei la șah clasic, unde s-a ratat locul 1 în meciul direct cu echipa Clubului Central de Șah. La șah rapid a fost din nou locul 2, dar în cele din urmă baieții noștri s-au revanșat un pic luând aurul la blitz. Felicitări baieților noștri, care își vor lua negreșit revanșa la șah clasic cu prima ocazie. Echipa a 2-a luase acum 2 ani o medalie. De data aceasta a urcat de 2 ori pe podium, și ne bucură mult în special locul 3 de la șah clasic. Felicitări Danilă Tudor-Gabriel, Radu Teodor, Hărăbor David-Alexandru, Savu Victor-Xavier. 3 dintre componenții acestei echipe vor rămâne și la anul la B12! A 3-a echipa a noastră a jucat sub alt nume, ( datorită prevederilor regulamentare) dar tot cu tricourile noastre. Bibiș Vlad-Andreas, Călin Mihai-Octavian și Șomodi Vlad-Alexandru și-au dorit foarte mult o medalie, deși conform calculelor hârtiei nu porneau cu șanse. Ei au fost aproape la proba de blitz, unde au ieșit pe locul 4. Nu-i nimic baieți! Atitudinea voastră este ceea ce contează, noi vă mulțumim mult!
B14 – Echipa noastra de B 14 a urcat mereu pe podium, încă de când jucau la sub 10 ani. Cei 3 componenți ai echipei (Ciocani Iosif, Radu David – locul 1 pe masa 2, Prelipcean Eric-Matei) sunt foarte buni prieteni, merg împreună la mai toate turneele, sunt practic de nedespărțit. 3 medali de data aceasta pentru noi (bronz la clasic, argint la șah rapid, și argint la blitz), dar sperăm să începem să luam și aur.
Așadar, deși nu a fost ușor, clubul nostru a menținut un standard înalt, din nou locul 1 în România într-un clasament al numărului de medalii.