Continuăm azi o serie de articole despre cele mai importante concursuri la care a participat clubul nostru anul acesta.
Episodul 2: Finala Campionatului Național de Copii, București (Rin Grand Hotel)- mai 2021
Acum un an și ceva, ne pregăteam ca în fiecare an pentru Finalele Țării, doar că într-o nouă formulă organizatorică. Finalele celor mici U8-U10-U12 s-au separat de Finalele celor de la U14 în sus. Ce a urmat se știe. Ca urmare a crizei sanitare s-au suspendat toate competițiile sportive. Anul trecut nu a mai fost Finala Țării.
Așadar finalele de anul acesta urmau să se joace la 2 ani distanță de finala anterioară!
După Finala de la Mamaia, au urmat în luna mai finalele copiilor, U8, U10 și U12. Campionatele Naționale individuale pentru copii (8-12 ani) la șah clasic, șah rapid, blitz și dezlegări s-au desfășurat la RIN Grand Hotel din București, în perioada 5 – 12 mai 2021. Locația a fost una de excepție. Pentru cei care s-au cazat, masa a fost foarte bună și totul foarte ok.
Prima problemă: până în ultimul moment nu se știa sigur daca Finala va mai avea loc, de fapt. Și era ceva ce nu depindea de organizatori. Cei care au urmărit știrile în acea perioadă știu despre ce e vorba. În acea perioadă numărul cazurilor de covid era în creștere alarmantă în București. Se auzea că Bucureștiul va intra în carantină.
Bun, până la urmă Finala s-a jucat. A 2-a (mare) problemă a fost pentru noi, bucureștenii, una de logistică. Zilnic majoritatea celor din București (cu câteva excepții fericite) pierdeau pe drumul până la hotel și înapoi ore întregi. Acest du-te vino permanent a devenit foarte obositor. În plus, copiii nu au intrat niciodată în ritmul normal al unei competiții: odihnă seara, masa de dimineață, pregătire la adversar, plimbare/recreere, masa de prânz, repetarea celor pregătite, (multe) discuții cu antrenorul, mers la rundă șamd.
Soluția acestor probleme era contraintuitivă și presupunea să propunem tuturor să se cazeze la hotel pe durata competiției. Și nici așa nu era simplu, dacă se cazau doar copiii (parinții având de mers la servici, în cele mai multe cazuri), am fi avut alte probleme…Dar cum să ne cazăm la hotel când noi locuim în București, nu-i așa? Până la urmă ne-am cazat 3 dintre noi (Cioteanu Andrada, Dinu Dumitru Daniel, Stanca Adrian), în încercarea de a controla mai bine lucrurile, dar nu a fost suficient. S-au mai cazat și câțiva copii, după cum au considerat părinții.
Așadar, când ne gândim la rezultatele acestei finale, unele dintre ele au fost totuși bune, dar per total era loc de (mult) mai bine. Iar problema principală de care ne-am lovit a fost aceasta, una de logistică.
O să încercăm, mai departe, să facem unele aprecieri, luând fiecare categorie în parte…
La categoria 8 ani băieți s-a obținut doar o medalie (Mihali-Viorescu Andrei, locul 3 la dezlegări). Avem 5 copii între primii 12 din țară (aproape jumătate), ceea ce înseamnă o generație foarte bună. Mihali-Viorescu Andrei – locul 5, Constantinescu-Bogdan Ionuț – locul 7, Popescu Rareș-Ștefan – locul 8, Varabiescu Petru – locul 10, Zlate-Ion Matei – locul 12. Sunt nume de care vom auzi des de acum încolo. Oprea-Calin Andrei s-a retras cu câteva runde înainte de finalul turneului. O finală nereușită pentru el, dar ulterior acest copil a ieșit pe podium la 2 openuri pentru copii, demonstrând că se află și el la un nivel bun.
Cretescu Emma a dominat categoria fete 8 ani, după ce cu un an înainte dominase școlarele. Două medalii de aur la șah clasic și rapid și o medalie de argint la blitz pentru Emma, care va încerca în anii următori sa își mențină poziția. Miu Vera a jucat foarte puțin șah la tablă înaintea Finalei. Ea s-a comportat foarte bine în aceste condiții, fiind foarte aproape de o medalie la dezlegări, în timp ce locul 7 cu 5 din 9 la șah clasic este un rezultat onorabil.
La categoria 10 ani băieți (o categorie cu participarte numeroasă) nu am reușit să luptăm pentru primele locuri deși au existat momente când am jucat în față: Savu Vicențiu-Dorian a avut 4 din 5, (5 din 9 la final) Marinache Luca-Marian a avut 4.5 din 6 (5.5 din 9 la final). Au fost, se pare, emoții în partidele-cheie. Au mai jucat pentru clubul nostru Tirca Terapont-Razvan 5/9 și Petcu Alexandru-Florin 4,5 din 9. Există valoare, există potențial. Lucrurile pot arăta mai bine în viitor.
La fete 10 ani David Anisia-Maria era singura dintre fetițele noastre cu șanse reale la o medalie, celelalte fetițe aflându-se la prima finală. Anisia a fost foarte aproape de locul 3 la șah clasic, unde a terminat pe locul 4 cu 6 din 9. I-a lipsit mereu ceva, aflându-se mereu în lupta pentru medalii la fiecare probă dar nereușind (de această dată) o clasare pe podium. Anisia este o fetiță ambițioasă și muncitoare, suntem siguri că va obține mai mult la o finală viitoare. Sabou Stefania Theodora și Popa-Bochiș Anisia-Teodora s-au aflat la prima lor finală, dar și la unul dintre primele concursuri la tablă. În aceste condiții rezultatele lor au fost sub potențial, dar suntem siguri ca vom mai auzi despre ele, numai de bine.
Cât de mult a muncit Coicev Matei-Andrei pentru succesul de la această finală de la U12! Am scris despre asta separat aici: http://www.csudesahbucuresti.ro/matei-coicev-un-junior-ambitios/
Nu mai insistăm, Matei continuă să joace și să se antreneze cu aceeași poftă și rezultatele vor continua să apară. Matei a luat în total 3 medalii de aur (la șah clasic, șah rapid, blitz), câștigând practic toate competițiile de șah. La acestea se adaugă și locul 3 de la dezlegări. Au mai venit medalii pentru clubul nostru, tot la dezlegări. Multe! Butolo Alexandru-Mircea, locul 1. Somodi Vlad-Alexandru, locul 2. Moraru Mircea-Antoniu și Savu Victor-Xavier, pe locul 3, la egalitate de puncte. Revenind la proba de clasic, Butolo Alexandru-Mircea (locul 5, cu 6.5/9) , Anghel Teodor-Andrei (locul 8, cu 6 din 9) și Radu Teodor (locul 12, cu 5.5 din 9) s-au aflat până în ultimul moment în lupta pentru medalii. Concurența este însă mare la această categorie de vârstă… De remarcat performanța lui Mircea, locul 6 la U14 și locul 5 la U12 , mereu în față. La București, înfrângerea accidentală din runda 1 l-a costat (foarte) mult.
Pentru clubul nostru au mai jucat: Moraru Mircea-Antoniu 5,5 p și un mare plus la ELO, Hărăbor David-Alexandru 5p și câștig consistent de ELO, Savu Victor-Xavier 5p și plus mare la ELO, Podărică Alexandru-Constantin 5p, Dănila Tudor-Gabriel 4,5 p, Călin Mihai-Octavian 4,5 p, Șomodi Vlad-Alexandru 4p, Silaghi Matias-Radu 2p.
La Fete 12 ani, Gătej Maria și Olinici Ana-Theodosia nu au reușit de data aceasta să obțină nici o medalie, deși Gatej Maria a fost aproape la șah clasic (locul 7, la 1 punct de locul 3) sau blitz (locul 4, la jumătate de punct de locul 3).
S-au strâns în total 12 medalii, cele mai multe medalii strânse de un club la această competiție. Mulțumim tuturor copiilor pentru munca depusă, părinților pentru susținere și antrenorilor pentru implicare! Hai CSU!