Începem azi o serie de articole despre cele mai importante concursuri la care a participat clubul nostru anul acesta.

Acum un an și ceva, ne pregăteam ca în fiecare an pentru Finalele Țării, doar că într-o nouă formulă organizatorică. Finalele celor mici U8 U10 U12  s-au separat de Finalele celor de la U14 în sus. Ce a urmat se știe. Ca urmare a crizei sanitare s-au suspendat toate competițiile sportive. Anul trecut nu a mai fost Finala Țării.

Așadar finalele de anul acesta urmau să se joace la 2 ani distanță de finala anterioară!

Prima Finala a fost Finala Juniorilor Mari, care a avut loc în perioada 6-15 aprilie 2021, în Mamaia.

La această finală cazarea și masa au fost excelente, iar sălile de joc suficient de mari. S-au luat toate măsurile de siguranță posibile. Toți participanții (juniori, antrenori, însoțitori) s-au testat înainte de începerea competiției. Jucătorilor li s-a luat zilnic temperatura la intrarea în sala de joc.

Șahiștii s-au bucurat de revedere după 2 ani de zile. A fost o atmosferă mai relaxată decât de obicei, în ceea ce privește competiția. Vechi orgolii și tensiuni au fost uitate. A părut că rezultatele sunt mai puțin importante decât faptul că ne-am revăzut după mult timp.

Din puncte de vedere sportiv, 2 ani înseamnă foarte mult. Sportivii progresează diferit, ierarhiile se pot schimba mult. Era de așteptat să asistăm la multe surprize, ceea ce s-a și întâmplat…

Separarea finalelor categoriilor este binevenită. Pentru noi a fost însă o problemă …eram prea puțini. De ani de zile ne-am obișnuit să plecăm la competiții cu o delegație numeroasă de copii, antrenori și părinți. (plus Andrada Cioteanu, preșsedintele clubului). O mare familie. Pe plan competițional apartenența la un club cu un palmares bogat cu mulți jucători care luptă în față dă multă încredere tuturor. La Mamaia ne-am prezentat cu mai puțin de 10 juniori, un antrenor și 2-3 părinți. Eram puțini, simțeam un pic lipsa celor rămași acasă 🙂 Am reușit să strângem rândurile, și am încercat să ținem zilnic ședințe înainte de plecarea la rundă, în cadrul cărora ne încurajam între noi. Deși antrenorul-delegat trimis de club la această competiție, Adrian Stanca, s-a ocupat în mod direct de un singur jucător, toți jucătorii au luat parte la ședințe. Le mulțumim mult pentru asta, și la modul general pentru atitudinea pe care au avut-o pe toată durata competiției. Despre rezultate s-a mai scris la momentul respectiv pe facebook și pe paginile noastre. Pentru cei care nu au citit articolul despre Iosif Ciocani, locul 2 la șah clasic, iată linkul https://www.csudesahbucuresti.ro/ascensiunea-unui-junior-iosif-ciocani/  Merită citit! De asemenea, avem și un interviu cu Iosif https://www.csudesahbucuresti.ro/interviu-cu-un-tanar-sahist-iosif-ciocani-1/

Apropo de Iosif, el a jucat în ultima rundă cu prietenul și colegul său de cameră și de club, Eric Prelipcean. De când a venit la clubul nostru, Eric (Vicecampion național la U12 acum 2 ani) nu ne-a dezamăgit niciodată. El s-a integrat imediat în cadrul colectivului nostru, este prezent și activ la grupa de performanță, și joacă tot ce se poate juca. Nu a lipsit niciodată din echipele clubului nostru, ne-a ajutat mult mereu, a avut mereu atitudinea corectă. De data asta a fost ”doar” un loc 4. Eric este în continuare acolo sus, cu generația lui.

Mircea Butolo a jucat anul acesta ambele finale. Pe aceasta a tratat-o ca pe o etapă în pregătirea sa. Locul 6 la o finală la o categorie superioară de vârstă nu e chiar puțin. Despre Mircea vom scrie mai mult în episodul dedicat finalelor din București.

Nu e deloc ușor să joci prima finală din viața ta la U14. Constantin Eduard-Andrei a avut emoții la prima sa finală, și asta s-a vazut în prima parte a finalei. În partea a 2-a a finalei, Edi a început să joace la nivelul lui, a legat câteva partide la rând fără înfrângere, și a câștgat consistent la Elo. E bine.

Pentru Luca Olariu șahul nu mai reprezintă principala preocupare. Din această perspectivă el poate privi relaxat rezultatele obținute. Locul 5 nu este rău deloc. Se putea mai mult? Se putea…dar putem să privim mai relaxat rezultatele obținute atunci când șahul este un hobby printre altele.

Dacă până acum autorul articolului a scris dintr-o perspectiva celui care doar a observat anumite lucruri din exterior, următorul paragraf este scris din perspectiva antrenorului.

Pentru Ioana Chicăroșie a fost o finală dificilă. După un început bun, cu 2 victorii, a venit tradiționalul derby cu Maria Lia. De data aceasta a câștigat valoroasa rivală din Brașov, după o partidă tensionată și echilibrată, care se putea încheia cu un rezultat mai bun dacă Ioana gasea soluții mai bune în vreo 2 momente ale partidei. A urmat încă o înfrângere, pe care am ales să o considerăm accidentală până la proba contrarie. Brusc ne-am trezit că ne aflăm la jumătatea clasamentului, după ce cu doar două runde în urmă luptam (conform aprecierilor noastre) pentru locul 1. A fost foarte greu pentru o jucătoare cu palmaresul Ioanei să se obișnuiască cu ideea ca nu mai are nici o șansă la locul 1, după doar 4 runde. Ioana a ales să lupte până la capăt, și a încercat să scoată cât mai mult din rundele rămase – atitudinea corectă. Ea a obținut în ultimul moment locul 3, la mare luptă, dar parcusul de regularitate realizat începând cu runda 5 (la care s-a adăugat locul 3 la șah rapid, și un loc 4 la blitz) ne confirmă faptul că avem în continuare în Ioana una dintre liderele generației sale. Iar asta nu e deloc puțin pentru cineva care trage mult la școală. Avem și cu Ioana un interviu, în care ne-a spus multe lucruri interesante: https://www.csudesahbucuresti.ro/interviu-cu-o-tanara-sahista-ioana-chicarosie10/

La finalele de rapid și blitz de la F16 a apărut și o jucătoare pe care ne vom baza mult de acum înainte. Deocamdată o să-i menționăm numele -Hoanca Alexia-Ioana- și mai departe vom lăsa faptele să vorbească.

Aceasta a fost finala celor mari de anul acesta. Nouă ne-a lipsit momentan agitația și gălagia celor mici. Fără ei este însă o atmosferă intimă și frumoasă. Toți participanții sunt în șah de mulți ani, se cunosc între ei de mulți ani. Fiecare are măcar câțiva prieteni vechi și confirmați. A fost frumos.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746