Începem azi o serie de articole despre cele mai importante concursuri la care a participat clubul nostru anul acesta.

Acum un an și ceva, ne pregăteam ca în fiecare an pentru Finalele Țării, doar că într-o nouă formulă organizatorică. Finalele celor mici U8 U10 U12  s-au separat de Finalele celor de la U14 în sus. Ce a urmat se știe. Ca urmare a crizei sanitare s-au suspendat toate competițiile sportive. Anul trecut nu a mai fost Finala Țării.

Așadar finalele de anul acesta urmau să se joace la 2 ani distanță de finala anterioară!

Prima Finala a fost Finala Juniorilor Mari, care a avut loc în perioada 6-15 aprilie 2021, în Mamaia.

La această finală cazarea și masa au fost excelente, iar sălile de joc suficient de mari. S-au luat toate măsurile de siguranță posibile. Toți participanții (juniori, antrenori, însoțitori) s-au testat înainte de începerea competiției. Jucătorilor li s-a luat zilnic temperatura la intrarea în sala de joc.

Șahiștii s-au bucurat de revedere după 2 ani de zile. A fost o atmosferă mai relaxată decât de obicei, în ceea ce privește competiția. Vechi orgolii și tensiuni au fost uitate. A părut că rezultatele sunt mai puțin importante decât faptul că ne-am revăzut după mult timp.

Din puncte de vedere sportiv, 2 ani înseamnă foarte mult. Sportivii progresează diferit, ierarhiile se pot schimba mult. Era de așteptat să asistăm la multe surprize, ceea ce s-a și întâmplat…

Separarea finalelor categoriilor este binevenită. Pentru noi a fost însă o problemă …eram prea puțini. De ani de zile ne-am obișnuit să plecăm la competiții cu o delegație numeroasă de copii, antrenori și părinți. (plus Andrada Cioteanu, preșsedintele clubului). O mare familie. Pe plan competițional apartenența la un club cu un palmares bogat cu mulți jucători care luptă în față dă multă încredere tuturor. La Mamaia ne-am prezentat cu mai puțin de 10 juniori, un antrenor și 2-3 părinți. Eram puțini, simțeam un pic lipsa celor rămași acasă 🙂 Am reușit să strângem rândurile, și am încercat să ținem zilnic ședințe înainte de plecarea la rundă, în cadrul cărora ne încurajam între noi. Deși antrenorul-delegat trimis de club la această competiție, Adrian Stanca, s-a ocupat în mod direct de un singur jucător, toți jucătorii au luat parte la ședințe. Le mulțumim mult pentru asta, și la modul general pentru atitudinea pe care au avut-o pe toată durata competiției. Despre rezultate s-a mai scris la momentul respectiv pe facebook și pe paginile noastre. Pentru cei care nu au citit articolul despre Iosif Ciocani, locul 2 la șah clasic, iată linkul https://www.csudesahbucuresti.ro/ascensiunea-unui-junior-iosif-ciocani/  Merită citit! De asemenea, avem și un interviu cu Iosif https://www.csudesahbucuresti.ro/interviu-cu-un-tanar-sahist-iosif-ciocani-1/

Apropo de Iosif, el a jucat în ultima rundă cu prietenul și colegul său de cameră și de club, Eric Prelipcean. De când a venit la clubul nostru, Eric (Vicecampion național la U12 acum 2 ani) nu ne-a dezamăgit niciodată. El s-a integrat imediat în cadrul colectivului nostru, este prezent și activ la grupa de performanță, și joacă tot ce se poate juca. Nu a lipsit niciodată din echipele clubului nostru, ne-a ajutat mult mereu, a avut mereu atitudinea corectă. De data asta a fost ”doar” un loc 4. Eric este în continuare acolo sus, cu generația lui.

Mircea Butolo a jucat anul acesta ambele finale. Pe aceasta a tratat-o ca pe o etapă în pregătirea sa. Locul 6 la o finală la o categorie superioară de vârstă nu e chiar puțin. Despre Mircea vom scrie mai mult în episodul dedicat finalelor din București.

Nu e deloc ușor să joci prima finală din viața ta la U14. Constantin Eduard-Andrei a avut emoții la prima sa finală, și asta s-a vazut în prima parte a finalei. În partea a 2-a a finalei, Edi a început să joace la nivelul lui, a legat câteva partide la rând fără înfrângere, și a câștgat consistent la Elo. E bine.

Pentru Luca Olariu șahul nu mai reprezintă principala preocupare. Din această perspectivă el poate privi relaxat rezultatele obținute. Locul 5 nu este rău deloc. Se putea mai mult? Se putea…dar putem să privim mai relaxat rezultatele obținute atunci când șahul este un hobby printre altele.

Dacă până acum autorul articolului a scris dintr-o perspectiva celui care doar a observat anumite lucruri din exterior, următorul paragraf este scris din perspectiva antrenorului.

Pentru Ioana Chicăroșie a fost o finală dificilă. După un început bun, cu 2 victorii, a venit tradiționalul derby cu Maria Lia. De data aceasta a câștigat valoroasa rivală din Brașov, după o partidă tensionată și echilibrată, care se putea încheia cu un rezultat mai bun dacă Ioana gasea soluții mai bune în vreo 2 momente ale partidei. A urmat încă o înfrângere, pe care am ales să o considerăm accidentală până la proba contrarie. Brusc ne-am trezit că ne aflăm la jumătatea clasamentului, după ce cu doar două runde în urmă luptam (conform aprecierilor noastre) pentru locul 1. A fost foarte greu pentru o jucătoare cu palmaresul Ioanei să se obișnuiască cu ideea ca nu mai are nici o șansă la locul 1, după doar 4 runde. Ioana a ales să lupte până la capăt, și a încercat să scoată cât mai mult din rundele rămase – atitudinea corectă. Ea a obținut în ultimul moment locul 3, la mare luptă, dar parcusul de regularitate realizat începând cu runda 5 (la care s-a adăugat locul 3 la șah rapid, și un loc 4 la blitz) ne confirmă faptul că avem în continuare în Ioana una dintre liderele generației sale. Iar asta nu e deloc puțin pentru cineva care trage mult la școală. Avem și cu Ioana un interviu, în care ne-a spus multe lucruri interesante: https://www.csudesahbucuresti.ro/interviu-cu-o-tanara-sahista-ioana-chicarosie10/

La finalele de rapid și blitz de la F16 a apărut și o jucătoare pe care ne vom baza mult de acum înainte. Deocamdată o să-i menționăm numele -Hoanca Alexia-Ioana- și mai departe vom lăsa faptele să vorbească.

Aceasta a fost finala celor mari de anul acesta. Nouă ne-a lipsit momentan agitația și gălagia celor mici. Fără ei este însă o atmosferă intimă și frumoasă. Toți participanții sunt în șah de mulți ani, se cunosc între ei de mulți ani. Fiecare are măcar câțiva prieteni vechi și confirmați. A fost frumos.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

Campionatul Național pe Echipe de Copii și Juniori 2023

Echipele noastre s-au întors de la Campionatele Naționale de Copii și Juniori cu 17 trofee (6 aur, 5 argint, 6 bronz). Într-un clasament general al cluburilor, anul acesta ne-am aflat pe locul 2 în România Read more…

Noutati

Cursuri de Șah acum și în sector 3!

Am început înscrierile! Cursurile de șah vor începe din 16 octombrie, însă până atunci formăm grupele și așteptăm înscrieri! Cursurile vor fi pe grupe de vârstă și nivel: inițiere, începători, intermediari sau performanță. Primăria sector Read more…

Noutati

Campionatul European de Șah Rapid și Blitz pentru Juniori, Slovenia, 2023

Junioara noastră Emma Crețescu a participat la Campionatul European de Șah Rapid și Blitz pentru Juniori din Slovenia, de la Terme Catez, în perioada 27.09-1.10, la grupa de vârstă fete 10 ani. A fost un Read more…