In peisajul sahului bucurestean, se tot vorbeste despre clubul nostru, CSU de Sah Bucuresti ca nu participam la competitii. Mai exact ca ‘nu lasam’ copiii sa participe. De fapt…participam.

Iata un cat mai pe scurt un istoric al competitiilor la care am participat si participam:

CAMPIONATE NATIONALE

  • In fiecare an in luna ianuarie participam la Campionatul National individual de Seniori , faza semifinala; participam mereu cu un numar considerabil de juniori, si nu e departe ziua cand elevii nostri vor incepe sa se califice in mod constant in Finala; pana atunci, doi dintre antrenorii nostri au obtinut calificarea la inceput de an 2016, dar nu au putut participa la Finala deoarece era programata prea aproape de o competitie importanta a copiilor;
  • In fiecare an in luna februarie (anul acesta in luna aprilie) participam la Campionatul National Scolar ‘Elisabeta Polihroniade’, cu minim 10-15 sportivi, dar cifra este in crestere. Avem mereu clasari pe podium la acest campionat, ba chiar am obtinut si locul 1 de cateva ori.
  • In fiecare an in vacanta de primavara participam la Campionatul National Individual de Copii. Anul acesta Finala a avut loc in vacanta din februarie si ne-am deplasat la Baile Felix cu 4 instructori-insotitori si 31 de sportivi. Cifra putea usor sa fie considerabil mai mare –aveam cca 50 de jucatori pe lista initiala- dar distanta mare a facut pe multi sa renunte, fenomen pe care l-am observat si la alte cluburi (5 medalii, una de aur, 2 de argint, 2 de bronz).
  • In mod traditional la finalul lunii mai ne place sa participam cu cat mai multe echipe la Cupa Romaniei pe Echipe la Sah Rapid – Seniori. Este o experienta frumoasa pentru copii sa joace alaturi de antrenorii lor, care la randul lor sunt onorati sa participe alaturi de cativa din cei mai buni elevi, si anume pe aceia care isi vor depasi antrenorii in viitor. Astfel, am participat in ultimii ani de doua ori la aceasta competitie, si am lipsit doar la o editie care a avut loc la Iasi. Din pacate am lipsit anul acesta de la aceasta frumoasa competitie deoarece a avut loc la Alba Iulia, si este foarte greu sa ne deplasam atat de departe pentru un concurs cu copiii in timpul anului scolar;
  • In fiecare an la finalul lunii iulie ne deplasam la Campionatele Nationale pe Echipe pentru Copii, care au loc de obicei la Iasi. Anul trecut am participat cu 3 instructori-insotitori si 6 echipe (3 medalii de aur). Anul acesta am participat la aceste campionate care au avut loc in Bucuresti cu 10 echipe pregatite de 4 instructori. (2 medalii de aur, 3 de argint, 3 de bronz plus 4 premii individuale – locul 1 pe mesele 1 )
  • La inceputul lunii octombrie participam la Campionatele Nationale pe Echipe pentru seniori. Echipa clubului nostru este alcatuita exclusiv din antrenori si juniori formati la clubul nostru si a participat anul trecut la Divizia A, avand in componenta un junior de 13 ani si 2 juniori de 10 ani – cea mai tanara echipa.
  • In noiembrie ne deplasam in fiecare an la Campionatele Nationale pe Echipe Mixte pentru Copii; anul trecut am participat la Baile Olanesti cu 3 echipe dintre care doua s-au clasat pe podium. Evident ca se putea si mai bine, cea de-a 3-a echipa a ratat si ea la mustata podiumul .

 DEPLASARI INTERNATIONALE

  • Campionatul European pentru Copii (Muntenegru, septembrie 2013) – 1 participant;
  • Campionatul European Scolar (Grecia, iunie 2014) – 1 participant;
  • Campionatul Uniunii Europene copii (Cehia, august 2014) – Robert Creanga – locul 5;
  • Campionatul European Scolar (Turcia, iunie 2015) – 2 participanti;
  • Campionatul Mondial Copii (Grecia, noiembrie 2015) – 1 participant;
  • Festivalul International Benidorm (Spania), decembrie 2015- Robert Creanga loc 1 la sub 10 ani, Luca Olariu loc 1 la sub 12 ani;
  • Campionatul European Scolar (Grecia, iunie 2016) – 3 participanti;
  • Campionatul European copii (Cehia, august 2016) – 1 participant.
  • Campionatul Uniunii Europene (Cehia, august 2017) – Butolo Mircea locul 2 la categoria baieti sub 8 ani!

Anul acesta au avut loc in Romania 2 competitii internationale majore (Campionatul Mondial Scolar – aprilie Iasi-  si Campionatul European pentru copii – septembrie Mamaia, si ne-am pregatim intens pentru a ne prezenta cat mai bine intrucat am participat cu un numar de circa 15-20 copii la fiecare dintre ele. La Campionatul Mondial Scolar de la Iasi, Robert Creanga s-a clasat pe locul 2, vicecampion mondial la categoria de varsta baieti 9-11 ani!

OPENURI PENTRU COPII – DEPLASARI

In fiecare an la intrarea in vacanta participam cu mic cu mare la cele doua competitii de la malul Marii Negre, FISCA (Cap Aurora), si Trofeul Litoralului (Eforie Nord). La Cap Aurora am fost prezenti in fiecare an incepand cu 2012, iar la Trofeul Litoralului am fost prezenti incepand cu anul 2014 si intentionam sa nu mai lipsim.

Pe parcursul lunii iulie ne pregatim in mod obisnuit in Bucuresti pentru Campionatele Nationale pe Echipe pentru copii de la finele lunii. Unii dintre noi ne-am gasit totusi timp sa ne repezim la turneul de la Techirghiol. Desi de obicei suntem obositi dupa Iasi, la doar o saptamana o parte dintre noi participam in fiecare an la Buzau la un turneu traditional. In luna august am fost prezenti acum doi ani la Arad Open, si anul trecut la Predeal. Ne-a placut mult la Predeal, si am inclus acest turneu in calendarul nostru, vom fi prezenti mereu si acolo. Finalul vacantei ne gaseste tot la mare, la Festivalul Centrocoop de la Eforie Nord.

Ocazional am ajuns si in multe alte locuri, ne-am dori spre exemplu sa jucam mai des la Galati, centru sahist competitiv la nivel de copii. Am mai ajuns si pe la Cluj, Timisoara, Valcea, Arad si multe alte localitati.

OPENURI BUCURESTENE

 In ceea ce priveste openurile bucurestene, clubul nostru este o prezenta constanta atunci cand timpul ne permite. Atunci cand stabilim calendarul competitional pentru noi este prioritara participarea la competitiile nationale si internationale, pentru care incercam sa ne pregatim cat mai bine. Dintre openurile de traditie bucurestene noi am participat mereu la Cupa Fan Courier sau Cupa Cristim, sau la turneele organizate de catre Clubul Central de Sah. Ne-am fi dorit sa existe si in Bucuresti competiii precum Finala Capitalei sau Campionatul Capitalei pe echipe, am fi o prezenta activa la genul asta de competitii.

Din capul locului trebuie spus ca noi preferam sa participam la competitii de sah clasic. Asta deoarece la competititii de sah rapid nu se noteaza partidele, si avem nevoie sa analizam partidele la club pentru a corecta greselile inerente care apar in partidele micutilor.

In ultima vreme clubul domnului Alexandru Otetea a inceput sa organizeze in Bucuresti turnee de tinuta, la care noi participam in mod frecvent.

OPENURI SI EVENIMENTE ORGANIZATE DE CATRE NOI

 Openurile organizate de catre noi au de obicei o alta miza decat cea a rezultatului imediat. La aceste evenimente participa in special copii de varste mici, incepatori sau in primii ani de sah. Noi insistam ca acesti copii sa joace in primii ani mai mult in acest cadru intern, din mai multe motive care tin de dorinta noastra de a face lucrurile cat mai bine.

In primul rand, vrem sa vedem partidele, iar la inceput copii ori nu noteaza partidele, ori nu le noteaza bine (sar mutari, indica coordonate gresite ale tablei). Asadar vrem sa vedem partidele, vrem sa vedem cum se comporta copiii (si sa le corectam comportamentul daca este nevoie) in timpul partidei, si cum reactioneaza dupa partida, la victorii sau infrangeri.

COMPETITII LA CARE NU NE-AM PREZENTAT

In general competitiile de sah rapid sau blitz, pentru ca avem copii micuti care joaca oricum foarte repede si incercam sa ii invatam sa stea mai mult la partida ( sa se obisnuiasca intai cu sahul clasic).

Concluzie

In concluzie, clubul nostru nu participa la mai multe competitii pentru ca…participa oricum la destul de multe. Avem un calendar competitional foarte incarcat si este nevoie de un echilibru intre antrenamente si participarea la competitii, echilibru pe care incercam sa il mentinem. Clubul nostru a devenit in ultimii ani competitiv la nivel national si tragem tare ca sa incepem sa obtinem medalii si la competitii internationale. Incercam tot timpul sa jucam la cel mai inalt nivel, ca sa stim mereu unde ne aflam si ce avem de facut mai departe.