Raspunsul la intrebarea aceasta este unul destul de simplu: copiii sunt adusi la sah in primul rand pentru ca parintii doresc ca acestia sa isi dezvolte anumite abilitati. Nu toti vin direct cu gandul ca vor scoate campioni la sah din ei, chiar destul de putini parinti se asteapta la asta in momentul in care se prezinta la primele sedinte de sah. Cu totii doresc sa invete copiii lor sa joace sah, pentru dezvoltarea gandirii, a memoriei, a puterii de concentrare, pentru a deveni mai disciplinati. 

Ceea ce nu stiu foarte multi parinti este ca aceste abilitati nu vin o data cu invatarea deplasarii pieselor pe tabla de sah. Multi cred ca gata, a invatat sa mute piesele, a facut sah o luna – doua, am bifat aceasta activitate de pe lista, acum copilul meu este dezvoltat armonios si il pot duce sa practice si sporturi adevarate, sa faca pian sau alte activitati. 

Din pacate nu este asa, sahul nu este ca o bagheta magica care in scurt timp transforma copiii in niste copii disciplinati si cu o gandire strategica, analitica, cu putere de concentrare si o memorie excelenta. Sahul face aceste minuni dar in timp. Sunt procese de durata, practicand sahul ajung sa aiba astfel de abilitati. 

Multi parinti zic pai bine, a invatat sa mute piesele, e ok, jucam acasa. Da, este bine sa se joace acasa. Dar pentru dezvoltarea acestei gandiri strategice, analitice, este nevoie de antrenamente, antrenamentele nu sunt compuse doar din joc. Acolo se fac exercitii, lectii de strategie, deschideri, finaluri. Copilul este invatat cum sa gandeasca, este ghidat ca mintea lui sa dezvolte aceste abilitati. Ajuta si jocul acasa, dar dublat de eforturile de la antrenamente. 

Pana cand trebuie practicat sahul? Pana cand se poate . Cu cat este practicat un timp mai indelungat, de ordinul anilor, cu atat este mai bine pentru copil.

Nu trebuie neaparat sa faca performanta la acest sport. Nu toti copiii inteligenti fac performanta. De multe ori oamenii asociaza inteligenta cu performanta in sah. Da, este necesar ca un copil sa aiba o inteligenta peste medie ca sa faca performanta in sah, dar asta nu inseamna ca toti copiii cu inteligenta peste medie pot face performanta in sah. Pentru asta este nevoie de talent, de anumite calitati pe care le poate avea copilul. Sunt foarte multi copii foarte inteligenti care nu sunt si talentati la sah. Au alte talente, alte vocatii. Prin intermediul sahului ei isi pot dezvolta insa gandirea, lucru care ii poate ajuta la toate activitatiile pe care le intreprind, la scoala si in celelalte pasiuni pe care le au.