O dată cu începutul pandemiei de COVID 19, mai toate activitățile s-au mutat în mediul online, printre care și șahul.

Pentru noi trecerea nu a fost foarte grea, întrucât oricum aveam la club copii din alte orașe care se antrenau la noi prin intermediul internetului. Singura diferență semnificativă între orele online pe care le ținuserăm până acum, era că nu mai erau ore individuale (profesor-elev) ci ore de grup, cu copii de peste tot (mai ales la grupele de începători) care nu se cunosteau între ei marea majoritate. Aici este important ca antrenorul să îi facă să se simtă într-un mediu confortabil, prietenos, ca ei să se deschidă  unii față de alții să socializeze și să lege eventual prietenii.

Evident pentru grupele de intermediari, avansați sau performanță a fost mai ușor, ei fiind prieteni încă de la cursurile de la sediu.

Șahul este perfect adaptat la pregătirea online, întrucât avem platforme ajutătoare, programe și materiale pentru toate nivelurile de lucru, motiv pentru care imediat ce am închis sediul pe data de 11 martie, a doua zi,  pe 12 martie am început primele grupe de șah online.

Tot la grupele de începători, partea cea mai dificila a fost inserarea elevilor in grupe, adica evaluarea copilului înainte de a fi introdus la grupa de lucru la care rămâne înscris (pentru cei noi veniți). Această problemă am reglat-o prin ședințe individuale cu cei care nu cunosc regulile de mutare a pieselor, iar pe ceilalți i-am introdus în grupe potrivite nivelului prezentat din datele pe care le aveam despre copil, urmând ca pe viitor dacă existau nepotriviri să le schimbăm grupa. Apoi am observat ca nu putem tine pasul cu numarul copiilor care nu stiu sa mute piesele dar isi doresc sa invete, asa ca periodic organizam sedinte de grup pentru aceasta categorie, iar cei carora le place si doresc sa se inscrie, le formam imediat o grupa potrivita.

Am lămurit faptul că șahul este pregatit pentru antrenamentele online, însă cât de diferite sunt ele de antrenamentele față în față? Bineînteles că exista plusuri și minusuri, ca în orice domeniu.

Pregătirea online este muuult mai solicitantă pentru antrenor, întrucât acesta trebuie să controleze copii din medii diferite, fără a-i vedea fizic, decât prin intermediul camerei web. Din punctul de vedere al antrenamentului, al calității antrenamentului mai exact, antrenamentele online sunt foarte consistente, pentru că nu există nici un fel de “timpi morți”. La clasă este ceva mai relaxant din acest punct de vedere, întrucât copiii interacționeaza mai mult între ei.

Diferența reala dintre antrenamentele față în față  și cele online nu ține de calitatea antrenamentului, ci mai degrabă de neplăcerea cauzată de faptul ca nu ești lângă copil, lângă adversar, lângă antrenor, pentru a simți tabla, piesele și tot ce ține de limbajul nonverbal, atât de important și el în șahul la tablă, dar și partea de socializare care este evident mai intensă în offline.

Cea mai mare diferență însă o constituie personalitatea copilului. Sunt copii care au progresat enorm pe perioada actualei pandemii doar din antrenamente online, sunt însă și copii care nu au dat același randament ca la tablă, întrucât nu sunt atrași în general de lucrul în fața unui monitor.

Fiecare copil reacționează diferit, avem copii de 5 ani care se descurcă excelent în mediul online, dar și copii cu dublul vârstei lor, care nu se pot focusa suficient de bine în mediul online.

Așadar, diferența o constituie în special personalitatea copilului, pasiunea și interesul lui pentru șah. De asemenea, sunt copii care se simt mai relaxați in mediul lor confortabil, adică acasă, și atunci sunt mult mai focusați, dar sunt și dintre aceia care se pot focusa mai bine într-un mediu nou, provocator, unde se simt mai motivați. Acest aspect tine tot de personalitatea copilului dumneavoastră.

Printre grupele pe care le avem, sunt multe care au fost formate exclusiv pe perioada actualei pandemii, fără ca elevii să se fi cunoscut între ei. Acum aceștia interactionează frecvent, au legat prietenii, se provoacă la partide online de șah și în afara antrenamentelor, și atunci când le permite timpul, se întâlnesc și față în față.

O altă componentă a activității noastre o constituie și competițiile de șah. Atât cele organizate de noi cât și cele la care doar participăm cu copiii. Din același punct de vedere prezentat mai sus, poate fi dificil pentru unii copiii să devină competitivi în mediul confortabil de acasa (sau invers, îi relaxează pe cei foarte încordați și îi ajută) sau pot să nu reușească să se focusese bine în fața unui monitor.

Copiii sunt surprinzători, așa că vă recomandăm să faceți o încercare dacă doriți să învețe șahul în mediul online, și să îl lăsați pe el să decidă dacă se simte confortabil, dacă simte că învață ceva sau dacă nu.

Noi ne vom continua activitatea cu antrenamente offline dar în paralel vom continua și cu cele online chiar și când lucrurile vor reveni la normal. De asemenea, dorim să păstrăm turneul Cupa CSU Online indiferent ca este sau nu pandemie deoarece considerăm că sunt atractive și instructive pentru copii și astfel de competiții, pe lângă cele la tablă.