A continuat și în ziua a 2-a lupta acerbă pentru medalii la Băile Olănești. Dar să detaliem, pe baza datelor pe care oricine le poate consulta de pe Chess Results. Avem 25 de echipe înscrise în total la feminin, și 36 de echipe la open (masculin). Acestea se luptă pentru 21 de medalii, la proba de șah clasic. 21 de medalii la feminin + 21 de medalii la open (masculin). În total 42 de medalii x 3 probe = 126 de medalii vor fi acordate în total echipelor. Aritmetica nu este punctul nostru forte, vă rugăm să ne corectați dacă greșim.
În competiția feminină, cele mai multe echipe sunt înscrise la F14 – 6 echipe, în timp ce la F16 sunt 4 echipe (ultima nu ia nimic). La F8, F10, F12, F18 și F20 sunt câte 3 echipe. Așadar, din cele 25 de echipe, 21 vor urca pe podium, iar 4 echipe nu (dar au ocazia la celelalte 2 probe). Admițând că nu este f greu să eviți ultimul loc și să prinzi podiumul îm formula de 4 echipe, 18 medalii de la feminin se acordă practic pe tavă. 18 medalii x 3 probe = 54 de medalii. La F14 va fi mai greu, va fi un pic de concurență pt cele 9 medalii la cele 3 probe. Dacă vor ieși mereu aceleași 3 echipe pe podium, vor exista 3 echipe care nu vor lua medalii. 22 de echipe mai au de aflat doar culoarea medaliilor, în timp ce 3 echipe riscă să nu ia nimic. Așadar, din cele 63 de medalii care se vor acorda echipelor din campionatul feminin, 54 se obțin prin simpla prezentare la competiție, iar pt celelalte 9 medalii trebuie să fi în prima jumătate a clasamentului, e un pic de concurență.
La masculin la B14 sunt 9 echipe, și este de asemenea greu la B10 (8 echipe) și B 12 (6 echipe). La B8 sunt 4 echipe, dar una dintre cele 4 echipe s-a prezentat la competiție cu 2 jucători începători, și cu o masă lipsă. Nu cunoaștem regulamentul aici, dar se pare ca este voie să faci asta, să intri în competiție direct cu o masă lipsă, mai ales ca am mai văzut echipe așa. Dar acesta este alt subiect. La B8 dacă te-ai prezentat cu o echipă și ai 3 jucători pe mese, ai luat deja medalie. De asemenea, la B16, B18 și B20 s-au înscris câte 3 echipe. Avem așadar 12 medalii care sunt ca și pe tavă, la clasic. 12 medalii x 3 probe = 36 medalii. În timp ce 9 medalii x 3 probe = 27 de medalii se vor acorda mai pe muncă. 21 de echipe de la masculin au medaliile în buzunar, în timp ce 15 echipe riscă să plece acasă fără nici o medalie.
În total, masculin plus feminin, avem 22+21 = 43 echipe relaxate și un numar de 18 echipe stresate că nu vor lua nimic. Ca număr de medalii, 54+36 = 90 de medalii deja acontate de către echipe, și 9+27 medalii = 36 de medalii care se vor acorda în urma unor competiții un pic mai reale. 70% din medalii se vor acorda prin simpla prezență, și 30% cu ceva concurență.
Noi am făcut aici o estimare. Se pare că vor mai fi mișcări de trupe, vor mai apărea ceva echipe noi ici-colo la șah rapid și blitz. Dar impresia generală nu credem că se mai poate schimba. Un club de șah, care s-a pregătit tot anul pentru a participa la această competiție și pentru a fi competitiv la cât mai multe categorii de vârstă, nu are cum să dovedească dacă este mai bun sau nu față de alte cluburi. Toată lumea pleacă îngropată în cupe și medalii. Nu are, parcă, nici un sens. Totul este redus la derizoriu. La noi se aplică zicala: ”Cine învață și muncește, are tot ce vrea / Cine stă și lenevește, de asemenea!” .
Avem și o propunere. Se face oricum un efort mare, pentru a se acorda acest număr mare de cupe, medalii și diplome. Propunem să se pregătească cupe, medalii și diplome și pt cele 18 echipe. Unele dintre ele se vor descurca oricum, și vor ciupi ceva din 3 probe. Propunem să se dea premii la toată lumea, și să se declare câștigătoare toate cluburile. Facem frumos poze la final, și gata, toată lumea e fericită.
Chiar și în aceste condiții, este de lăudat atitudinea copiilor și juniorilor, ardoarea cu care luptă. Sunt emoții, bucurii, se plânge, există orgolii, există pasiune. Ce facem cu ea?
Categories: Noutati