Revenim un pic la tema articolului precedent. Este un lucru stiut in sahul bucurestean faptul ca noi nu prea trimitem copiii la turnee de sah rapid sau blitz. Am simtit ca este nevoie sa explicam mai detaliat de ce procedam astfel, in timp ce toti ceilalti par sa participe si la aceste turnee fara sa aiba nici o problema cu asta.

Metoda noastra de lucru consta in perioade de acumulari de cunostinte conform unei programe structurate, urmate de participarea la o competitie pentru a putea vedea nivelul de joc atins. Avem mare nevoie sa se participe la competitii de sah clasic unde se noteaza partidele, pentru a le analiza cu atentie la antrenamente, pentru a corecta greselile aparute, pentru a stii la ce nivel ne aflam, pentru a ne da seama ce avem de facut mai departe.  Ar fi suficient acest motiv dar mai sunt si altele.

Auzim tot mai des si de catre o multime de organizatori argumente de gen “se inmultesc competitiile de sah rapid si blitz in lume, asta este viitorul sahului, trebuie sa facem si noi la fel” sau “cine mai are timp sa participe la turnee lungi de sah clasic?”.

Cand este vorba de sahul practicat de catre copii lucrurile stau altfel. Aflati in plina formare, multi copii joaca inca foarte repede si fac astfel multe greseli, si menirea noastra a formatorilor si a altor adulti responsabili  este sa-i ‘incetinim’,si  sa-i facem sa stea sa gandeasca. Sahul jucat la un ritm de joc rapid sau blitz, asa cum este practicat de catre copii nu mai este sportul mintii nu mai este acel sport care aduce multe beneficii copiilor, de tot felul. Este un sport de noroc, rezultatul partidelor este de multe ori intamplator. Beneficiile mult trambitate de catre toata lumea care favorizeaza dezvoltarea unui copil sunt aduse tot de catre sahul clasic.

Asadar, aducerea a tot felul de argumente de catre organizatorii evenimentelor pentru copii atunci cand propun evenimente sahiste care dureaza cateva ore sunt de fapt o acoperire a adevarului. Este mai comod din toate punctele de vedere sa organizezi o competitie de cateva ore, decat una care sa dureze cateva zile.

Si inca ceva: noi, impreuna cu copiii nostri angrenati in sahul competitional ne pregatim pentru Campionatul National Scolar, si Campionatul National – competitii de sah clasic. Ne pregatim pentru Campionatele Nationale de Sah pe Echipe,  si Campionatele Nationale pe Echipe Mixte – competiii de sah clasic. Ne pregatim pentru participarea la cele mai puternice competii, Campionate Europene si Mondiale Scolare, Campionatele Uniunii Europene, Campionate Europene si Mondiale. Toate turnee de sah clasic, cu cate o ora si jumatate pe ceas, cu increment la fiecare mutare, cu primire de timp aditional, cu cate o partida pe zi. Ca sa participam la asemenea competiii, trebuie sa ne pregatim prin participarea la competitii de sah…clasic.

Daca jucam tot anul competitii de sah rapid, si unu-doua turnee de weekend, este foarte greu sa fim pregatiti sa sustinem la un nivel suficient de inalt un turneu puternic, un maraton pe durata a 9-10 zile.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746