Ieri a fost zi de pauză la Balcaniadă, înaintea ultimelor 2 zile în care se vor disputa probele de șah rapid și blitz. A fost o zi în care Petru și Ștefi și-au savurat succesul, alături de cei dragi, dar au început să se gândească totuși la ce va urma, în a 2-a parte a zilei.
O plimbare prin Cetinje în zona pietonală este mereu plăcută. Am aflat că am fost norocoși săptămâna aceasta, a plouat doar în prima zi într-un oraș unde plouă foarte des de regulă. Vizita la muzeul regelui Nikola, singurul rege din istoria Muntenegrului era printre primele pe listă în ziua liberă. Am prins din întâmplare un tur al muzeului cu un ghid care explica în limba engleză tot ce am văzut acolo. A fost foarte interesant, nici nu am știut când a trecut timpul.

Cladiri în culori vii, peste tot în Cetinje

Pentru că era peste drum, am intrat și în muzeul etnografic, și nu am regretat. Mai un suvenir, mai o poză, ne-am dus și până la mânăstire.

Instrumente muzicale muntenegrene din secolele 19-20, la muzeul etnografic

Tarabele de ”kukuruz” au rămas închise. Apropo de acest cuvânt, care pe la noi este un regionalism sinonim cu ”porumb”. Am descoperit destule cuvinte din limba lor care sunt și în limba română. Nu îmi vin toate în minte, dar totuși: ”Lună”. La supermarket, noi am cerut: ”a bag please”, arătând către o pungă de plastic. La care vânzătoarea, ne-a lămurit: ”pachet”, a zis ea, arătând către aceeași pungă de plastic. Multe nume de alimente foarte asemănătoare fonetic. Numele a două restaurante: ”Vinoteka”, și ”TavèRna”. Tot învârtindu-ne încoace și încolo, a început să ni se facă foame. Nici o problemă, găsisem din timp (ne-am documentat pe Internet) un restaurant unde să mergem să mâncăm în ziua liberă. Tot ce mai trebuia era să îl și găsim. Abia acum a început să devină interesant. Tot căutând o stradă anume, am reușit să inconjurăm de mai multe ori aceeași casă, pe care am zarit-o din toate unghiurile și direcțiile. Până la urma am reușit să intrăm pe Internet, și am ajuns unde vroiam. Restaurantul ”Verige” se află undeva la marginea orașului, daca nu cumva dincolo de ea. Am avut ceva de mers până la el, dar a meritat. ”Verige” este un restaurant cu specific rustic, unde ni s-a gătit o mâncare foarte bună cu specific local, unde ni s-au oferit porții generoase la prețuri modice.

Un colț din restaurantul în stil rustic ”Verige”

Rămăsesem datori cu relatarea ultimelor partide jucate de către Petru și Ștefi la șah clasic. În runda a 8-a Petru l-a învins clar cu albele pe bosniacul Banjac Aleksej. În ultima rundă Petru mai avea nevoie de remiză pentru a deveni Campion Balcanic. El l-a întâlnit cu negrele pe bulgarul Iliev Stoyan, care se afla pe locul 2 la doar jumătate de punct. A fost practic derbyul turneului. Partida a fost mult timp echilibrată, dar până la urmă Petru a găsit lovitura decisivă.

Poziție din partida Iliev Stoyan – Varabiescu Petru, cu negrul la mutare

În poziția din diagramă Petru a mutat spectaculos: Txc3! Albul nu poate să ia turnul (la bxc3 din partea albului, negrul ia cu calul cu șah și turn, Cxc3+ și rămâne cu doi pioni în plus). Nu merge nici Txd5 din partea Albului deoarece Negrul ia turnul cu șah exd5+. În aceste condiții Albul a mutat h4 dar a urmat o nouă lovitură din partea lui Petru: Txa3! Mai departe, rămas cu doi pioni în plus, Petru a câștigat ușor finalul și a devenit Campion Balcanic!
Ajunsă pe locul 2 în clasamentul fetelor, Ștefania avea nevoie de victorie în runda 8 cu negrele cu juniorul Ungureanu Daniel din Republica Moldova. Jucând metodic, ca la carte, Ștefi i-a creat adversarului multiple slăbiciuni de pioni, i-a schimbat damele, apoi într-un final de turnuri și pioni a început să atace slăbiciunile de pioni ale adversarului. În cele din urmă Ștefi a capturatt doi pioni și a câștigat finalul. Remiza rapidă din ultima rundă a dus la happy end: Ștefania a devenit Campioană Balcanică!
Azi este o zi plină de șah la Balcaniadă: începe proba de șah rapid. Începem din nou cu incurajările. 𝙃𝙖𝙞 𝙋𝙚𝙩𝙧𝙪! 𝙃𝙖𝙞 𝙎̦𝙩𝙚𝙛𝙖𝙣𝙞𝙖! Hai CSU! 💚 Hai România! 🇹🇩


2 Comments

AskAi · April 10, 2023 at 4:52 pm

Felicitari Petru si Stefi pentru obtinerea titlurilor Balcanice, cei doi au confirmat si au aratat ca truda si perseverenta in munca se plateste!

NewIT · April 26, 2023 at 1:55 am

Felicitări Petru și Ștefi pentru performanțele lor până acum la Balcaniadă! Este minunat să văd că v-ați bucurat de o zi relaxantă înaintea ultimelor două zile de concurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746

Noutati

Campionatul Național Școlar 2024

Anul competițional a pornit în forță, cu un prim turneu început tocmai din 2 ianuarie, desfășurat la Căciulata și anume 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐒̦𝐚𝐡 ”𝐄𝐥𝐢𝐬𝐚𝐛𝐞𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐚𝐝𝐞. Bilanțul a fost bogat pentru clubul nostru care Read more…