O zi obișnuită începe devreme în Cetinje. Spre exemplu, la Hotel Grand programul mesei de dimineață este între orele 6-9. Ați citit bine: la ora 6 se poate servi deja masa de dimineață! Iar toți acei oameni care au pregătit-o, s-au trezit și mai devreme pentru asta! Suntem curioși dacă se duce cineva la masă atât de devreme, dar nu atat de curioși încât să ne ducem noi la masă atat de devreme.

Dimineață cu cer senin în Cetinje

Ieri a fost prima zi cu cer senin, și se pare că nu vor mai fi zile ploioase în restul șederii noastre aici. Încurajat de atmosfera generală de încredere (curțile caselor de aici nu sunt împrejmuite de garduri, nu sunt câini de pază pe nicăieri), Adrian a căpătat și el încredere: și-a lasat umbrela afară, pe prispă, să se usuce, și a plecat. Ce-i drept, nu era umbrela lui, era o umbrelă împrumutată de la vecini. Seara, când s-a întors, umbrela stătea cuminte, pe prispă, lângă o pisică. Experimentul a reușit!
Adrian are toate condițiile să mai slăbească un pic. Pe lângă plimbările nu foarte lungi între pensiunea în care stă și hotel, singurul lift de la Grand Hotel nu funcționează, astfel încât el este nevoit, în plus, să urce și să coboare 2 etaje de câteva ori pe zi.


În runda de dimineață, Petru l-a întâlnit cu piesele negre pe moldoveanul Larionov Serghei. Petru și-a ”spionat” adversarul încă din runda 1, și a înțeles foarte bine cum va juca acesta deschiderea. A fost din nou o victorie clară, cu mână sigură, de șahist adevărat. În restul dimineții Petru s-a plimbat prin Cetinje, dar și-a făcut timp să se uite un pic și pe canalul de youtube GothamChess, foarte popular, care se aproprie vertiginos de cifra de 2 milioane de abonați.
Ștefania, jucând cu piesele negre, a controlat foarte bine o bună parte din partida cu Krasniqi Troi (din Kosovo), intrând în final cu un pion în plus. Mai departe lucrurile s-au schimbat. Ștefania, un pic obosită, a jucat din ce în ce mai slab, și adversarul din ce în ce mai bine. Jucând activ finalul, adversarul a câștigat doi pioni, trecând în avantaj, și reușind să facă simplificări către un final de regi și pioni cu un pion în plus. O înfrângere de pe urma căreia Ștefania are de învâțat.

Duminică la prânz în Cetinje

În jurul prânzului, ne-am plimbat prin Cetinje, pe strada centrală, pietonală. Am văzut multe cafenele și terase, și magazine cu suveniruri. Ba chiar și un club de șah, în fapt o cafenea care are piese de șah pe mese. Am văzut multe lume bine dispusă. Frumos.

Grup de turiști în fața palatului regelui Nikola, rege al Muntenegrului între anii 1910 și 1918

După prânz, ne-am pregătit pentru runda următoare, dar am și ieșit (inspirat) la o scurtă plimbare prin parc. Petru a făcut din nou o partidă foarte bună în runda 3, având albul cu albanezul Troshani Henri. Vă prezentăm un scurt fragment din partidă.

Poziție din partida Varabiescu Petru – Toshani Henry, înaintea mutării a 13-a a Albului

În poziția din diagrama de mai sus, deși avea nebunul atacat, Petru a jucat excelent 13.0-0-0! (rocada mare), atacând încă o dată calul legat al negrului din d5. Deși din punct de vedere al materialului este încă egalitate, avantajul de dezvoltare al Albului este covârșitor și decisiv. A urmat 13…fxg5 14.Cxd5 cxd5 (nu știm ce putea să mai facă Negrul) 15.Nxd5+ Rf6 16.Nxb7 și Petru a câștigat turnul din a8 la mutarea următoare rămânând cu avantaj material de o calitate și doi pioni în plus.

Victoriile pe linie ale lui Petru, și mai ales maniera categorică în care le-a obținut, ne dau speranțe pentru mai departe. După 3 runde, el se află pe locul 1 în clasamentul general, la egalitate de puncte cu bulgarul Iliev Stoyan.

Petru a făcut câteva partide foarte bune până acum la Balcaniadă

Ștefania a jucat cu albele cu bulgarul Neychev Nikola, câștigător al unui turneu internațional pentru copii disputat în luna august în Austria. O partidă buna pentru Ștefania, încheiată cu o remiză care ne dă speranțe pentru ce va urma, mai ales că Ștefi se află pe locul 1 în clasamentul feminin, urmată la jumătate de punct de 4 jucătoare.

Ștefania, optimistă înaintea rundei a 3-a

A urmat o seară liniștită de duminică, în care am continuat să ne plimbăm prin Cetinje. Azi Petru joacă doar în runda de dimineață, după care are restul zilei libere. (la categoria lui de vârstă, fiind număr impar de participanți, fiecare jucător stă o rundă). Ștefania va avea parte de o nouă rundă dublă. Revenim negreșit cu impresii de la Balcaniadă!
Hai Petru! Hai Ștefania! Hai CSU! 💚 Hai România! 🇹🇩


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746