S-a terminat ieri proba de șah clasic din cadrul Campionatelor Naționale pentru Copii și Juniori de la Băile Olănești 2022. Cum s-a terminat, a și început în aceeași zi proba de șah rapid. De altfel, ca o paranteză, așteptăm cu nerăbdare o ediție a acestor Campionate Naționale întinsă pe durata unui weekend. Începi totul încă de vineri, cu 3 partide de șah clasic, sa zicem 30 minute + 30 secunde increment. Ar dura totul rotund 6-7 ore. Sâmbătă, mai bagi 3 runde de șah clasic, și ai încheiat competiția. O scurtă pauză, și arunci un 2-3 runde de șah rapid. Duminică ai timp să termini și rapidul, și să bagi și blitzul. Apoi ura, și la gară!
Azi vom trage concluzii despre cum au terminat echipele noastre proba de șah clasic (despre proba de șah rapid putem scrie și mâine). Șahul clasic rămâne cea mai importantă probă, și cea mai relevantă. Poți trage concluzii și analiza pe îndelete ceea ce s-a întâmplat, pe baza partidelor notate.


Fete 8 ani.

Noi ne-am prezentat la această competiție cu câtea fetițe care sunt înca mici, toate componentele echipei fiind de fapt U7. Ar fi fost foarte interesant pt noi să vedem cum se comportă echipa noastră într-o competiție pe echipe în toată regula. Așa cum a fost, a fost o experiență, dar nu cea pe care o căutam. Au jucat doar 3 echipe, tur-retur, în loc de 7 meciuri s-au jucat doar 4, ba chiar pe masa 3 au fost doar 2(!), întrucât s-a permis încrierea unei echipe care nu avea o masă. (!) Fetițele noastre s-au impus cu 3-0 în cele două meciuri în care erau favorite, și au pierdut cu 3-0 cele două meciuri în care nu erau favorite. Locul 2 final a fost unul logic, în această componență. Pe noi ne-ar fi interesat să aflăm dacă am fi putut reuși să ieșim pe podium chiar și dacă s-ar fi prezentat vreo 7-8 echipe. Nu o să aflăm asta niciodată. Dar ne bazăm pe fetițele noastre pentru mai departe. Căpitanul Andronic Andrada, și președintele clubului nostru, se poate declara mulțumită. Pentru Melina, Nati, Maria și Eliza viitorul sună promițător!


Băieți 8 ani.

Când ai pe masa 1 un junior atât de promițător precum Petru Varabiescu, care și-a demonstrat de multe ori valoarea la această categorie de vârstă, nu poți decât să speri la un rezultat foarte bun. Petru a venit la competiție foarte motivat și bine pregătit, după ce a jucat foarte bine la FISCA la U14. Petru a început foarte bine, 3 victorii și o remiză, până când s-a îmbolnăvit brusc, înaintea penultimului meci. Petru a avut atitudine și a ținut să joace cu orice preț dar a pierdut acea partidă. Pe masa 2, Pană Alexandru-Ioan a fost foarte util pentru echipă, numai victorii și remize. Dacă s-ar fi prezentat la runda 1, cu siguranță ne-ar fi ajutat să evităm acea înfrângere. Pe masa 3, Mironescu Ștefan a jucat pentru echipă și nu a pierdut nici o partidă pe masa lui, ci doar partida din runda 1 când a fost nevoit să urce pe masa 2. Băieți 8 ar fi putut lua locul 1, și credem că vor demonstra acest lucru la celelalte două probe. Căpitanul Cristi Petrescu și-a condus bine echipa în condițiile date. Este totuși un loc 2. Și aici, ca și la alte probe, ne-am fi dorit să vedem mai multe echipe la joc, nu doar 4. Consemnăm aici și un premiu special – locul 1 pe masa 1 Petru Varabiescu.


Fete 10 ani.

Fetele noastre ieșiseră pe locul 2 anul trecut. Când am plecat la competiție ne așteptam să obținem cel puțin același loc 2, și să încercăm o așa zisă surpriză într-un eventual meci cu Baia Mare, câștigătoarea de anul trecut. Baia Mare nu a venit. Erau însă încrise 5 echipe în competiție. Pentru a se ”salva competiția”, au fost mutate 2 dintre echipe la F12, unde exista o singură echipă încrisă. Au rezultat 2 competiții ciuntite, cu câte 3 echipe, și din nou doar 4 partide de disputat, în loc de 7. Partea bună, faptul că aveam asigurat un loc pe podium, nu ne-a entuziasmat prea tare. Ce a urmat, se știe. Fetele noastre s-au pus pe treabă, au gestionat bine meciurile, și cu un meci înainte de final erau deja campioane, matematic! Avem și două premii speciale: locul 1 pe masa 1 Emma și locul 1 pe masa 2 Ștefi. A urmat o zi de pauză pentru noi, și un ultim meci în care era greu să ne mai concentrăm la fel de bine, dpdv mental, pentru o competiție deja câștigată/terminată. S-a pierdut cu 1-2 meciul final și s-a trecut mai departe. Căpitanul Adrian Stanca s-a declarat mulțumit de fetele sale, și de felul cum s-au comportat și s-au înțeles între ele. El mulțumește, și pe această cale, Emmei, Ștefaniei, și Anisiei. Cu tupeeeeu! Mulțumim fetelor!


Băieți 10 ani.

Nu porneam favoriți aici, echipa noastră pornea cu nr 4 de start (din 8 echipe) conform mediei Elo. Apreciam că vom lupta cu șanse la o clasare pe podium. Savu Vicențiu a avut un început mai greoi, 1 din 3 (din 2 remize) și 2/5. Vice are meritul că și-a revenit exact când era nevoie mai mare și a punctat decisiv în ultimele 2 partide, încheiate cu victorii la limită. Mihali-Viorescu Andrei a fost om de bază al echipei. Cu 5 din 7 Andrei a adunat cele mai multe puncte, și a tras echipa după el. Iar când a pierdut, nu a contat: când a pierdut în runda a 2-a au pierdut oricum și coechipierii lui; când a pierdut în runda a 6-a meciul s-a câștigat totuși. Zlate-Ion Matei a fost inconstant. Dar când a punctat, a fost și util: victoriile lui din rundele 5 și 6 au survenit în meciuri câștigate la limită. Ne-a plăcut cum s-au completat reciproc Vice, Andrei și Matei. Căpitanul Cristi Petrescu a crezut mereu în echipă și a încurajat-o permanent. Locul 2 este unul bun. Mulțumim băieți!


Băieți 12 ani.

Noi vedeam echipa noastră ca una care va ieși aproape sigur pe podium (într-o competiție cu 6 echipe la start), dar care ar putea să lupte și pentru locul 1 dacă este în formă. Chiar daca nu a fost locul 1, rezultatul este unul foarte bun. Protagonistii acestei grupe sunt Dănilă Tudor, Savu Victor, Bibiș Vlad și Harabor David, au luptat și au iesit pe locul 2. Felicitări băieți!


Băieți 14 ani.

Băieții jucau de mulți ani împreună în această formulă, cu multe clasări pe podium. Cu siguranță ei iși doreau un singur lucru: locul 1! Pentru a reuși aceasta, ei aveau nevoie de un parcurs fără greșeală, și sa termine cu bine cele 2 meciuri-derby cu Oxygen și Dinamo. Și au făcut, au câștigat toate meciurile iar cele 2 derbyuri s-au încheiat cu o victorie și o remiză. Prelipcean Eric-Matei a ținut foarte bine masa 1, una grea, cu 5 din 7 (o singură înfrângere). Radu David a tras echipa după el, cu 7 victorii din 7 posibile! (premiu special, locul 1 pe masa 2). Cu 4,5 din 7 Ciocani Iosif a avut și el un parcurs constant (mai puțin accidentul din runda 7). Yes! Locul 1! Campioni! Căpitanul Dinu Dumitru Daniel a declarat laconic că ”în general este bine”.


Pentru componenții echipei a 2-a de la 14 ani, acest turneu era o ocazie să își măsoare forțele cu adversari mai bine cotați. 2 puncte din 6 pentru Constantin Eduard-Andrei, dar muncitorul Blu Edi a câștigat 37 de puncte Elo și devine pas cu pas un șahist adevărat! Pentru Radu Teodor a fost f greu de data aceasta, o singura victorie și 5 înfrângeri. Șomodi Vlad-Alexandru a luptat cât a putut pe masa 6, cu un bilanț asemănător lui Edi Blu: 2 din 6, și un plus la Elo. Și un câștig important de experiență competițională.

Fete 16 ani
Seria de fete 16 ani se anunța una foarte echilibrată. Pentru noi era o necunoscută nivelul echipei noastre, deoarece Ioana și Sofia au jucat puțin și foarte puțin în ultimul an. Întrucât Ioana a revenit la FISCA arătând poftă de joc, și atmosfera din echipă era una bună aveam speranțe. În tur, cu ceva ratări, am avut o victorie, un egal și o înfrângere. După înfrângerea din runda a 4-a ne-am propus să fim atenți la meciul următor cu Smart Galați, ca să nu cădem de pe podium. S-a câștigat meciul, aveam locul 3 asigurat. Târziu, în noapte, un mesaj al căpitanului Cristi Petrescu scris pe grupul de whatsup nu a primit nici un răspuns. ”3-0 mâine la F16 și ieșim pe 1!”. A 2-a zi fetele, care au trecut peste toate ratările anterioare, erau toate, un glas: ”3-0!!!”. Și s-a reușit! 3-0 cu CSS1 Timișoara, echipă care ne bătuse în tur cu 2.5-0.5. Mulțumim căpitanului Cristi Petrescu, care a crezut în echipa sa până în ultimul moment. Mulțumim fetelor, care au luptat până în ultimul moment (Chicăroșie Ioana-Bianca, premiu special, locul 1 pe masa 2). Campioane!

Băieți 16 ani
La băieți 16 ani a fost fără istoric, într-o serie cu doar 3 echipe. Victorie în primul meci, victorie în al 2-lea meci, victorie în al 3-lea meci (și locul 1 asigurat), egal în ultimul meci. (când nu mai conta). Toți componenții echipei și-au câștigat mesele, obținând premiul special: Creangă Robert-Ionuț cu 4 din 4, Sachilaru Alexandru cu 3 din 4, și Coicev Matei-Andrei cu 3 din 4. O mențiune pentru Sachilaru Alexandru. El a venit cu împrumut de la clubul Sergentul Vaslui (mulțumim!), și l-a înlocuit în echipa pe al nostru Butolo Mircea, absent motivat anul acesta. Alexandru s-a integrat imediat în colectivul nostru, fiind un tip liniștit și serios. A fost exact ce aveam nevoie. Mulțumim, Alex! Căpitanul Dinu Dumitru Daniel nu a avut prea mult de lucru cu această echipă care a funcționat foarte bine.
Bilanțul probei de șah clasic: 4 locuri 1 și 4 locuri 2. (plus echipa a 2-a). Nu-i rău deloc. Să vine cupele! Cu șampanie! Hai CSU!