Ieri în Panama s-a jucat mai mult șah, fiind rundă dublă, părea ca nu avem timp de alte lucruri.

În runda a 3-a, cea de dimineață, Emma a jucat cu o jucătoare chinezoaică (numele nu lasă loc de dubii) care a schimbat federația și joacă pentru SUA. China e cea mai mare forță în șahul feminin, se știe că au dat multe Campioane Mondiale. Partida părea dificilă, dar s-a terminat cu o victorie rapidă pentru Emma? Cum s-a întâmplat? La mutarea 5, chinezoaica a inițiat o varaintă forțată de schimburi în urma căreia a urmat un atac dublu, șah cu dama urmat de capturarea unui pion. Dar Albul nu mai avea nici o alta figură dezvoltată, iar Emma a pedepsit instant ieșirea prematură cu dama la joc. În poziția din diagramă, ea a jucat 7….c4! și dintr-o dată dama Albului nu mai are unde să fugă! A urmat 7.b3 Nc6! 8.bxc4 Ta8 și dama Albului a fost prinsă!

Victoria rapidă a făcut să avem restul dimineții libere, și am început să ne cântărim opțunile. Dar iată unde ar fi vrut să meargă cei 3 eroi ai acestei seri de articol. Adrian vroia să viziteze pălărierul din centrul vechi, pentru a-și alege o pălarie. S-a respins ideea, s-a mai mers în centrul vechi, iar ceilalți nu doreau pălarii. Ciprian are cele mai multe planuri: să mergem la o plajă exotică (nu era timp), să vizităm canalul Panama (nu era chef), sau să vizităm un rooftop bar cocoțat pe un zgarie-nori cu 62 etaje (activitate de seară). Am ajuns la opțiunea Emmei, cea mai la îndemână: să mergem într-o pădure (tropicală).  Ne-am plimbat vreo 2 ore printr-o rezervație naturală, cu multe șuișuri și coborâșuri; Ciprian și Emma s-au bucurat de experiență, iar lui Adrian i-a prins bine mișcarea. Am dat peste broaște țestoase, o colonie de furnici, fluturi, păianjeni, miriapozi, vegetație luxuriantă, o duzină de turiști și un angajat al rezervației care purta o sabie (de ce?!?). A fost interesant.

Partida cu jucătoarea mongoleză din runda a 4-a se anunța dificilă. Emma a plecat la partidă cu moralul bun și încrezătoare. A luptat 3 ore și jumătate, a făcut tot posibilul. Pur și simplu a fost mai bună ca noi. După 4 runde avem 3 puncte. Cele 2 jucătoare mongoleze cu maxim de puncte par deocamdata noile favorite la locul 1, în timp ce noi, fetița din Kazakhstan care a jucat primele 4 runde la masa 1, cea de-a 3-a mongoleză, și 2 peruance, formăm grupul care le urmărește. Azi avem runda a 5-a după care mâine vine o (binemeritată) pauză.

Continuă aventurile noastre în Panama, cu Ciprian, Emma și Adrian. Hai România Hai Emma!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

Amateur Chess Open

Concurs de Șah destinat amatorilor, omologat FRSAH și FIDE, in perioada 27-28 decembrie. Pentru informații și înscrieri: media@scoaladesah.ro sau la nr. de telefon 0744.674.746 – Adrian Stanca.

Noutati

Campionatul Național pe Echipe de Copii și Juniori 2023

Echipele noastre s-au întors de la Campionatele Naționale de Copii și Juniori cu 17 trofee (6 aur, 5 argint, 6 bronz). Într-un clasament general al cluburilor, anul acesta ne-am aflat pe locul 2 în România Read more…

Noutati

Cursuri de Șah acum și în sector 3!

Am început înscrierile! Cursurile de șah vor începe din 16 octombrie, însă până atunci formăm grupele și așteptăm înscrieri! Cursurile vor fi pe grupe de vârstă și nivel: inițiere, începători, intermediari sau performanță. Primăria sector Read more…