Anul acesta Campionatul National pe Echipe de Juniori s-a disputat in perioada 12-20 iulie, la Iasi la Grand Hotel Traian.

Conditiile de cazare au fost bune si foarte bune, ne-am simtit bine si ne bucuram ca lucrurile se schimba in bine. Felicitari organizatorilor!

Copiii nostri au obtinut 10 medalii ( 6 la echipe si 4 individuale) , dupa cum urmeaza:

 Sah Clasic:
U8 – Locul 2 cu echipa : Danila Tudor, Nica Tudor, Podarica Alexandru si Savu Victor
U10 – Locul 2 cu echipa: Prelipcean Eric, Cosac Robert, Ciocani Iosif
Sah rapid:
U8 – Locul 3 cu echipa: Calin Mihai, Nica Tudor, Danila Tudor si Gurau Matei
U10 – Locul 2 cu echipa: Prelipcean Eric, Cosac Robert, Ciocani Iosif
Sah blitz:
U8 – Locul 3 cu echipa: Calin Mihai, Danila Tudor, Nica Tudor si Roiu Gabriel
U10 fete: Locul 3 cu echipa: Gatej Maria, Vranceanu Sofia, Popa Ana
Individual:
U8 – Locul 1 masa 1 – Danila Tudor
U8 fete – Locul 2 masa 2 – Aldea Maria
U10 baieti – Locul 2 masa 3 – Rusnac Stefan
U12 fete – Locul 1 masa 1 – Chicarosie Ioana

Am fi putut obtine probabil mai mult daca ne-am fi prezentat si la categoria de 12 ani baieti cu echipa care a fost medaliata inca de la 8 ani incoace mereu (ultimii doi ani fiind campioana nationala)  sau la 14 ani cu echipa formata din Olariu Luca, Coman Mihnea si Soltuz Roland. Intr-un articol viitor o sa scriem mai multe despre evolutia copiiilor nostri la acest concurs. Deocamdata vreau sa va vorbesc putin despre desfasurare concursului.

In ceea ce priveste competitia, am parasit campionatul cu un gust amar. Un gust amar dat nu de rezultatele copiiilor nostri, ei au facut o treaba foarte buna, ne mandrim cu ei si suntem multumiti de munca pe care au dus-o, indiferent daca pe alocuri au mai fost si ratari, doar sunt copii.

Dezamagirea vine din cu totul alt motiv. La competitia aceasta cluburile trebuie sa isi prezinte ce pepiniera de juniori au, ce juniori au format. Nu am vazut pana acum niciodata acest concurs ca pe o vanatoare de medalii. Medaliile am considerat ca vin muncite, in urma eforturilor depuse peste an. Din pacate nu este asa. La acest concurs s-a dovedit ca nu trebuie sa muncesti deloc cu elevii tai, poti sa faci o selectionata de la 3 cluburi diferite si sa te mandresti apoi cu medalia.

Anul trecut am fost f dezamagita sa vad ca CSM Bucuresti a “cumparat”  un club din Iasi cu tot cu antrenor si unul din Brasov , acestia jucand cu elevii lor sub egida CSM Bucuresti . Asadar banii Primariei Bucuresti (adica ai nostri, contribuabilii) nu se duc catre formarea si promovarea talentelor locale cum ar trebui.  Acestia pur si simplu isi cumpara medaliile de la alte cluburi pentru ca bugetul acordat de primarie sa fie mai gras. Am tacut si la asta.

Vazand lumea ca se poate si asa, de ce nu, anul acesta au fost cluburi care s-au prezentat cu echipe formate din sportivi imprumutati de la cate trei cluburi diferite. Asa ca medaliile de aur stim unde s-au dus, catre aceste selectionate. Culmea, lucrul acesta practicandu-se chiar la grupele mici de varsta, 8 si 10 ani…

De ce sa mai muncim? Se pare ca pot muncii altii pentru medaliile noastre. Inteleg cand ai doi copii buni si faci o lipeala la o masa (am facut si noi anul acesta asa ceva la o categorie), dar sa ai in cel mai fericit caz un singur jucator care sa iti faca sub 50% din procentaj (3/7 puncte) si echipa sa iasa campioana e pur si simplu jenant sa urci pe podium cu zambetul pana la urechi de mandrie.

In sah, nimeni nu zice nimic. Lucrurile acestea sunt permise. Teapa isi iau doar parintii care merg  cu copiii la aceste cluburi crezand ca acolo se performeaza. Da ce conteaza? Nimeni nu zice nimic, ba din contra, se felicita aceste rezultate.

Noi o sa ne vedem in continuare de ale noastre. Desi este frustrant sa vezi cum se cumpara aceste medalii, noi o sa facem tot posibilul sa fim mai buni. Vom incerca sa fim mai buni ca pana acum ca sa fim de necombatut indiferent cine se va prezenta in fata noastra, indiferent de selectionata. Tot raul spre bine!

Hai CSU!

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Noutati

17 medalii la Campionatul Național de Șah pentru Copii și Juniori 2024

𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐒̧𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢 s-a desfășurat în perioada 11-21 aprilie la Eforie Nord. În jur de 600 de copii au luat parte la un maraton de 4 probe: șah clasic, Read more…

Noutati

CSU ONLINE 42

Cupa CSU ONLINE a ajuns la ediția 42! Sunt așteptați copii până în 14 ani (2018-2010 născuți) pentru o competiție online ce se va desfășura pe ZOOM în intervalul 10-12:30 sâmbătă, 27 aprilie. Câștigătorii (locurile Read more…

Noutati

Queens Game Chess Open

Pe 3 martie sărbătorim femeile cu un turneu dedicat în exclusivitate lor! Vino și tu la Queens Game Chess Open 2024! Înscrieri la media@scoaladesah.ro /0744674746